sâmbătă, 26 aprilie 2014

Peru 2014 - partea III (Cusco&imprejurimi - Valea Sacra - Machu Picchu)


Ziua 9 - sambata 22 martie

Plecam de dimineata spre Cusco, cu un autocar turistic de la Inka Express. Costa 90 soles plus 35 soles biletele de intrare la obiectivele de pe traseu. Avem parte de ceva aventuri, caci drumul principal este blocat la Juliaca din cauza unor revolte de’ale minerilor si suntem nevoiti sa mergem pe un drum neasfaltat ocolitor. Dam si de un accident, un camion rasturnat si suntem invitati sa mergem pe jos pana depasim camionul rasturnat. Juliaca este cel mai dezastru oras ce l-am vazut prin Peru, mizerie si saracie crunta. Urmeaza un drum de 50 min pana la Pukara unde oprim la muzeul arheologic. Aici ne explica Shelma ( ghida ) de cultura Pukara, Inca si Preinca; sunt expuse si 3 mumii. Ne continuam drumul pana La Raya, punctul cel mai inalt de pe traseul nostru de azi, aflat la 4335 m, unde oprim pentru cateva fotografii. Urmatoarea oprire este la Sicuani, locul unde luam pranzul, masa e stil buffet si avem parte de muzica traditional cantata live.  Urmeaza drumul pana la Raqchi, un vechi sit arheologic foarte bine conservat din perioada Inca, numit si Templul lui  Wiracocha. Ultima oprire este la Andahuaylillas, la catedrala cu acelasi nume, numita Capela Sixtina a Americii.

Camion rasturnat in zona Juliaca 


 Muzeul Pukara ( Foto: Bogdan Solga ) Alpaca ( in curtea muzeului )Una din mumiile expuse

 Biserica din Pukara


 Peisaj la 4335 m altitudine ( Foto: Bogdan Solga )

Cochetele la " La Raya " ( Foto: Mircea Sirbu )

  Foto: Bogdan Solga 

Poza de familie la inaltime :)


 Lucru manual...


 Sicuani 

 La buffet :)
 Shelma


 Situl de la Raqchi
Catedrala Andahuaylillas

Ajungem in jur de ora 17.00 in Cusco, cele 10 ore programate pentru drumul Puno-Cusco au trecut mult mai repede decat ne asteptam.  Avem parte de un mic incident in Cusco, cand sa luam taxi catre strada Tambo de Montero unde aveam rezervat hostelul, se inhaita la bataie taximetristii intre ei, pentru ca unul dintre ei ne-a propus un pret mai buna. Ne luam bagajele si cautam un alt loc cu taxiuri si in cele din urma reusim sa luam 2 taxiuri, insa intrebam si un politist daca cele 2 taxiuri sunt oficiale, unul din ele neavand nici un insemn de taxi. Politistul ia numerele de masina la cele 2 pentru a fi in siguranta. Urmeaza un drum pana la hostel prin niste zone groaznic de mizerabile si saracacioase, nu ne vine sa credem unde am ajuns. Taxiurile ne lasa pe strada Tambo de Montero si cautam hostelul unde am bookuit. Se pare insa ca a fost inchis, asa ca ne punem sa cautam in zona alte locuri de cazare. Gasim un hostel care ne convine pe aceeasi strada. Plecam apoi inspre Plaza de Armas  care e foate aproape de noi. Aici parca e alta lume decat cea care am vazut-o pana acum in Cusco, piata este minunata, biserica la fel, multe restaurante pentru turisti. Luam cina la unul din restaurantele din centru, ne intoarcem la hostel si la somn. Din pacate ma ia o durere de spare si o stare de inceput de raceala.

Ziua 10 - duminica 23 martie

Ma trezesc la fel de varza ... Plecam spre centru sa bookuim excursiile la Machu Picchu si jungla. Momentan reusim doar prima pentru Machu Picchu si o excursie in Cusco si imprejurimi pentru a doua zi cu ghid. Ma intorc in camera sa ma odihnesc, in timp ce ceilalti se plimba prin Cusco. Dorm cateva ore si dupa ce aflu unde s-au instalat ceilalti merg spre centru. La Chez Maggy avem parte de o cina buna si muzica traditional cantata live.


Foto ziua 10: Bogdan Solga 

Ziua 11 -  luni 24 martie


Pe la ora 8.00 vine ghidul sa ne ia de la hostel. Il cunoastem astfel pe David Guzman, probabil cel mai bun si mai fain ghid de pe parcursul excursiei noastre in Peru. Il recomand cu drag, asa ca il gasiti fie pe Facebook, fie contactand agentiile acestea: http://mapitourperu.com/ si https://www.facebook.com/inkatrailexplorer.

Practic pentru prima parte a zilei avem planuit un circuit al siturilor din jurul Cusco-ului pe jos. Platim ghidul 150 sole pentru toti si un bilet turistic ( Boleto Turistico del Cusco  - 130 soles ) valabil 10 zile si in baza caruia avem acces la 16 obiective din regiunea Cusco. Noroc ca stam aproape de centru vechi, astel ca facem 30 min pana la primul si cel mai mare sit: Saqsayhuaman ( inseamna “ soim satisfacut “ in limba quechua)  sau Sexy Woman cum ii zic turistii :). Momentan mai putem vedea 20% din ceea ce exista in vremea Inca; odata cu venirea spaniolilor constructiile au fost dezmembrate si blocuri de piatra au fost coborate in Cusco pentru contruirea de case si biserici. Cronicile spun ca acest loc avea functie de fortareata.

 Deasupra de Cusco


 Sexy Woman
David si "cochetele"

Ne continuam drumul, in urcare bineinteles spre Qenqo , un sit mai mic aflat intr-o zona calcaroasa; intram si intr-o mica pestera unde se pare ca ar fi fost loc de sacrificiu si unde se tineau ritualuri religioase.

 Queqo Padure de eucaliptUrmeaza inca o ora de mers pana la Puka Pukara  ( Fortareata Rosie ) folosit cel mai probabil in scop militar, avand in vedere ca era situat deasupra Vailor din jurul orasului Cusco.

 Gospodarii Puka Pukara
La 300m de el se afla Tambomachay, o structura de 3 etaje construita deasupra unui izvor, loc denumit Baile Inca.

 Tambomachay
Ne intoarcem la un mic restaurant din varful dealului unde luam pranzul: supa crema de ciuperci si asparagus, trucha cu orez si cartofi prajiti, dar si porumb fiert. Acum se pare ca am testat cel mai bun trucha din Peru. Este destul de tarziu si inca nu stim daca putem dupa-masa sa mergem spre celelalte obiective. Sunt ceva probleme cu revoltele minerilor in zona si blocheaza drumurile  cu bolovani. David ne rezolva pentru intoarcerea in Cusco la agentie o masina, asa ca ne bagam 10 persoane intr-o masina cu 5 locuri.
Hai noroc!


Ajungem in oras si se pare ca ne asteapta microbuzul sa mergem in partea a doua a excursiei ( cost 300 soles pentru toti 8 ). Mergem vreo ora cu masina pana la Moray, trecem din nou pe la periferia orasului Cusco unde poti vedea in ce mizerie si saracie traiesc acesti oameni. Ajunsi la Moray ni se dezvaluie un complex de terase care se pare ca constituia pentru incasi un laborator agricol, acestia testau diverse tipuri de plante/ legume/ coca aduse din jungla si monitorizau conditiile optime de crestere a culturilor. Ca sa ajungem aici trecem printr-o vale cu un peisaj minunat, cu multi inalti de pana la 5700m. Elvetia poate sa ia lectii de aici :).
La periferia Cusco


Peisaj inspre MoraySitul Moray


Ne continuam drumul spre salina de la Maras. De asemenea un complex de terase din sare, acestea apartin satenilor din zona, se pare ca fiecare are cate 5-7 terase. David ne povesteste ca aceasta sare din pacate e folosita doar pentru animale. Peru nu are tehnologia necesara pentru a rafina aceasta sare, asa ca ei importa din Mexic sarea petru gatit. Fiind in sezonul ploios vedem destul de multa apa in gururi, deci nu albe asa cum se vad in vederi sau prin alte fotografii. Se intuneca asa ca ne intoarcea spre Cusco.  Il luam si pe David si mergem la cina, din nou la Chez Maggy. Ne luam la revedere de la David, ii multumim pentru tot…a fost un ghid perfect.


 Salina Maras

Ziua 12 - marti 25 martiePlecam inca de dimineata spre obiectivul numarul 1 din Peru, adica Machu Picchu. Excursia a costat 190 usd/persoana si include transport cu autocar pana la Ollantaytambo, tren la Aguas Calientes, cazare o noapte, pranz, intrare la Machu Picchu, ghidaj si retur la Cusco.


Plecam cu un autocar de 24 persoane, iar prima oprire este la Pisac unde vizitam un atelier de prelucrare al argintului, urmat de shopping bineteles. Continuam drumul  pana la ruinele inca de la Pisac, un sit de asemenea destul de mare. Interesant este un munte ciuruit vis-a-vis, care se pare ca a fost cimitir pentru incasi, insa jefuit uterior de profanatorii de morminte, vreo 3000 oameni au fost inmormantati acolo.
Situl Pisac ( Foto: Bogdan Solga )

Mormintele ( Foto: Bogdan Solga )

Foto: Mircea SirbuLuam apoi pranzul la Urubamba, iar dupa 30 min ajungem la Ollantaytambo, destinatia finala cu autocarul si ultima localitate din Valea Sacra. De aici incepe si inca trail, traseu care dureaza 3-4 zile pana la Machu Picchu. Vizitam impresionantul sit arheologic cu zeci de terase contruite cu o maiestrie incredibila. Deasupra se afla o structura masiva formata din 6 blocuri de piatra, care se pare ca au fost aduse de la 3 km dintr-o carierea dincolo de raul Urubamba, lucru deosebit de greu de realizat.
 Situl Ollantaytambo ( Foto: Bogdan Solga)

Foto: Bogdan Solga


Ne despartim de grup si plecam spre gara de unde luam trenul Inka spre Aguas Calientes. Timp de 2 ore mergem cu trenul turistic pe Valea Urubamba pana la destinatie. Ajunsi aici suntem asteptati de cineva de la la Hostel si mergem sa ne cazam. Luam camerele in primire si ne pregatim de bai termale, situate foarte aproape  de noi. Savuram momentele aici, aveam nevoie de o relazare… Mergem apoi sa mancam ceva, destul de scump pe la restaurantele de aici, caci doar suntem in buricul pamantului :).

 Cu trenul Inka RailLa baita in Agua Calientes ( Foto: Valentin Bogdan )


Ziua 13 - miercuri 26 martieAzi e ziua cea mare de fapt, intalnirea cu Machu Picchu….
Ne impartim in 2 gasti, una pleaca pe jos spre MAPI ( prescurtarea pentru Machu Picchu dupa cum ne spunea David ), iar altii, printre care si eu, cu autobuzul. Pe la 6 si ceva dimineata suntem sus. Sunt zeci de autobuze care au urcat incepand cu ora 5 dimineata spre Mapi. Pe Wayna Picchu, varful ce se vede in majoritatea pozelor de aici, urca maxim 400 persoane pe zi, in doua ture ( de la 7 si de la 10 AM ). Insa noi nu am mai prins locuri decat peste o saptamana asa ca am renuntat la el, nu mai puteam sa amanam plecarea la MP. Ajunsi aici, o puzderie de oameni asteapta sa intre in sit, trebuie sa treci pe la punctul de control cu biletul si pasaportul. Bagaje poti sa lasi la garderoba, iar inauntru teoretic nu ai voie cu mancare, insa nu te controlaza nimeni in bagaj. Intram momentn fara ghid, noi de abia la 7.45 trebuie sa ne vedem cu al nostru. Desi era ceata cand am intrat s-a retras pentru scurt timp si am putut sa vedem intregul peisaj, e impresionant complexul de ziduri, insa fara un ghid care sa iti explice cate ceva te uiti cam aiurea. Vremea ne joaca feste, ba ploua, ba ceata, insa se mai curata cerul din cand in cand sa putem vedea tot complexul. Urmeaza 2 ore de ghidaj, in care suntem dusi sa vedem zonele importante din sit si ni se explica modul de construire, precum si diverse semnificatii ale constructiilor. Sunt foarte multe informatii pe care nu le retin in intregime, astfel ca nu are rost acum sa scriu  prea multe date, care oricum se gasesc pe site-urile oficiale ( http://www.peru-machu-picchu.com/ ). Bineinteles ca nu putem pleca fara sa ne pozam si raspozam :).


Ne vedem apoi de treaba noastra, luam pranzul, ne mai plimbam prin sit, mergem apoi pana la Podul Inka care este surpat. Vremea se strica, astfel ca pe la 2 coboram spre Aguas Callientes, unii tot cu autobuzul, unii tot pe jos.

 Fluturand steagul primit de la colegii de la 
Lasting inainte de plecarea in excursieSa se stie ca am fost aici...

Urmeaza drumul de intoarcere pe aceeasi ruta, tren pana la Ollaytantambo si apoi ne asteapta un minibus ce ne duce la Cusco. Suntem cam rupti cand ajungem asa ca direct la somn si ne trezim dimineata devreme pentru a face bagajele de jungla.

Urmeaza parte a patra: Jungla... 

Niciun comentariu: