luni, 3 august 2009

Concediu in Padis - M. Apuseni - 25.07-02.08.2009


Avand in vedere ca nu am mai fost in Padis de cativa ani si ca M. Apuseni imi sunt foarte dragi mie m-am hotarat sa-mi petrec concediul in zona Padis, in tabara de TSA de la Caput ( Scoala Nationala de Tehnica Speologica Alpina )

Am plecat din Timisoara inca de vineri, insa cu un ocol prin Cheile Jietului, la un teambuilding ce il avea Luci in zona cu echipa Vertical Adventure ( Nae, Sorin, Stefan, Alina, Marius ). Dupa ce am petrecut cateva ore crancene prin canicula pana la destinatie, ajunsi la o cota de putin peste 1000m altitudine, am putut simti racoarea serilor la munte.

Sambata a fost o zi plina pt cei din echipa de la Vertical, insa pentru mine a fost o zi de stat la plaja, citit, relax. Pe dupa masa insa am mers si eu la rafting pe Jiu, pe un tronson de 7 km , iar ca timp undeva la 1h juma. Din pacate Jiul nu era prea mare si nici foarte spectaculos, dar totusi frumos. M-a frapat insa multimea de gunoaie care erau adunate pe malul raului, copacii de pe marginea apei erau incarcati cu gunoaie...foarte trist ;(





Dupa terminarea turei si incarcarea echipamentelor in masini am pornit impreuna cu Luci inspre Apuseni pe traseul Petrosani-Hateg-Deva-Brad-Varfurile-Stei-Sudrigiu-Boga-Padis.

Ne asteptam parca sa facem mai putin timp, dar nu a fost chiar asa. Dupa o pauza scurta de masa la Stei ne-am continuat drumul spre Padis. Dupa ora 12 noaptea am ajuns si noi la Caput, unde lumea deja petrecea in jurul focului.

Ne-au cam speriat cativa stropi de ploaie si ne-am grabit sa punem cortul, insa a fost doar o alarma falsa. Eram obositi si nu mai eram in stare sa mai stam cu ceilalti la foc, asa ca am mers la somn.

Duminica ne-am trezit de dimineata, dupa o noapte ft. friguroasa, putin sub 0 grade. Norocul meu a fost ca am avut inspiratia sa iau sacul de puf, haine groase, pufoaica etc. Asa ca dupa micul dejun am aflat ca in programul pentru acesta zi stagiarii de la TSA 2 aveau examenul de intrare la nivelul II. De dimineata m-am apucat sa amplasez tabara, am stat si la plaja, am citit, am mai mers la alte ateliere de TSA1 si mai spre seara m-am apucat de gatit. 














Luci era unul dintre cei care au avut in acesta zi examenul la faleza, insa a intrat printre ultimii, undeva pe la ora 16.00. A urmat apoi examenul teoretic si am putut sa luam cina fara stres. Puteam acum sa stam linistiti....a intrat in scoala.

Ziua de luni a fost prima zi de stagiu propriu-zis pt TSA2 si deja a doua pt TSA1. Am zis sa fac si eu ceva miscare , asa ca am mers inpreuna cu cateva echipe in Poiana Ponor...poiana mea preferata :)





Acolo am facut ceva poze celor de pe faleza, iar apoi am facut o plimbare pana la Izbucul Ponor.




 


 


N-am mai stat prea mult si m-am intors la tabara pentru a lua pranzul. La fix a primit si Luci pauza de masa avand atelierul imediat langa tabara si nu am mancat singura.




Am zis apoi sa plec intr-o tura pana in Glavoi, cu scopul de a manca o placinta din aceea ca pe vremuri. In 15-20 min am fost acolo , am savurat o placinta cu branza si nu dupa mult timp m-am intors in tabara. Parca placinta nu mai avea totusi acelasi gust....

Am dus si baietilor la faleza o placinta ca sa mearga mai bine treaba. M-am apucat apoi de gatit si numai bine ca pe la ora 18.30 am putut lua masa. Seara urmau apoi de la 7 juma cursurile teoretice, perioada in care mai faceam si eu treburi gospodaresti ;)

Marti am zis ca ar fi cazul sa mai fac si eu ceva pestereala, asa ca am mers impreuna cu echipa de TSA2 a lui Felix la Pestera Gheatarul de la Barsa. Echipa era formata din Vali, Cristi si Victor avandul ca shef pe Felix. Precum deducem din numele ei, intrarea in pestera se face pe o limba de gheata, ceea ce face accesul mai dificil pentru cei neexperimentati. Pe noi insa nu ne-a speriat, ne-am continuat drumul spre portiunile de verticala. A urmat un put mai mic de vreo 8 -9 m, o diaclaza misto, echipata cu maini curente, iar apoi iar vreo 2 verticale insa ceva mai marisoare. La finalul portiunii de coarda, ne-am dezechipat de echipamentul TSA si am pornit pe galerie. Am mers apoi pana la sifon pe cursul raului subteran si dupa o scurta pauza am inceput urcarea. Eu ca si cap de trib, am incercat sa merg cat mai repede pe coarda astfel incat sa nu tin pe nimeni in loc. Ii mai asteptam din cand in cand si pe cei care dezechipau, astfel ca pe la ora 17-17.30 am iesit din pestera. Ne-am dezechipat rapid de salopetele murdare si in 20 min eram la masina.

Ajunsi in tabara am facut rapid o mancare si am luat cina. Dupa cursurile teoretice am stat la povesti cu dragi prieteni speologi si alpinari ;)

De precizat ca in tabara au fost dupa estimarile mele undeva la 80-90 persoane pe toata perioada stagiului.

Pentru ziua de miercuri am decis sa merg impreuna cu echipa lui Alin la Av. Gemanata, aven pe care de mult imi doream sa-l vad. Din acesta echipa au facut parte 2 bulgari si 2 romani: Mecki si Andrei. Avenul a fost echipat pe 2 variante, una cu vreo 3-4 fractionari si un apic, si celalalt cu vreo 7 fractionari pana la limba de gheata. Eu am coborat ultima, pe varianta cu apicul. Au urmat apoi cateva coborari pe plan inclinat, iar apoi ultimul put unde dadeam de activ. Am coborat toti aici, am baut un ceai sa ne mai incalzim si am pornit pe activ. Am mers atat in amonte, insa pe o mica portiune pt ca apa devea destul de adanca si nu ne doream sa ne udam, iar apoi si in aval. Aici imediat am cotit la stanga si am ajuns intr-o galerie mare, unde am mers atat pe un afluent ft misto, cat si putin inpre jonctiunea cu Av. Negru. Nu ne-am putut intinde cu plimbarile pt ca deja eram in intarziere. Am iesit eu impreuna cu Desi primele , iar apoi baietii care au si dezechipat. Am intarziat noi putin la tabara, insa bine ca eram toti in siguranta.

Joia a fost o zi mai relaxanta pentru toata lumea, TSA1 a avut curs de carstologie atat teoretic, cat si cu exemplificari pe teren, iar TSA2 la faleza pentru dobandirea unor tehnici de salvare, decrosari, tehnici speciale de echipare/percurgere. Eu am decis sa merg cu cei de la TSA2 in Poiana Ponor sa fac niste poze. 




















Am stat cateva ore pe acolo, am mai citit, am facut poze si pe la amiaza am plecat cu baietii de la Salvamont inspre Glavoi. 



Am stat la o placinta, iar apoi am mers cu Tadi pana la Piatra Galbena, un superb punct de belvedere de unde poti vedea de la Ch. Galbenei, pana la Groapa Ruginoasa sau Vf. Bihor. Traseul nu e prea lung, cred ca in 40-50 min. am fost sus. Am tras cateva cadre de acolo, iar apoi am inceput coborarea.

Atentie! Sunt vipere in acesta zona !!!




Dupa un mic popas in Glavoi eu mi-am continuat drumul spre Caput, la tabara noastra, unde dupa un dus rapid...ca doar apa era ft rece, am pregatit masa si apoi am participat la cursurile teoretice. In aceasta seara a fost unul mai interesant pt mine, cel de prim ajutor tinut de Tadi de la Salvamont. Am pus apoi catave filmari din pesteri si canioane pentru cursanti, iar apoi la somn...

Vineri a fost o zi mai lunga, cu trezirea mai de dimineata pentru ca la ora 8 am plecat spre Varasoaia.

Echipa lui Calin de TSA2 a mers in P. Frigiderul lui Gigi, iar eu m-am plimbat prin zona.







 Dupa ce i-am vazut pe toti intrand in pestera am luat-o pe cararile ce duceau spre Cetatile Radesei.




 E un traseu frumos prin padure pana dai de un portal frumos, apoi parcurgi pestera destul de rapid, iar la iesire dai de un mic canion. Traseul continua pe Ch. Somesului Cald insa eu am decis sa ma intorc la masina, pe un traseu ce urca deasupra de pestera.












Avand in vedere ca vremea era ft frumoasa alegerea cea mai buna a fost sa stau la plaja si sa citesc....

Pe la ora 17.00 a iesit si primul speolog din pestera, iar apoi incet incet si ceilalti. 


La tabara am ajuns ceva mai tarziu pt ca a mai durat vreo 40 min de mers cu masina pana la Caput. Sa nu uitam de oprirea la "Cornelu's Mol" pentru placinta binemeritata si o bere....

Dupa ce am luat cina si am bagat o lubenita ne-am pus si noi ca tot omu la foc...a fost prima seara cand am stat si eu mai mult la foc, adica pan la 3 noaptea...

Sambata a fost ziua in care mi-am spalat echipamentul de pestera, iar apoi am stat cu fetele la o barfa ;) - Diana, Oana, Jasmina....si sa nu o uitam pe Izabela. Dar a inceput da se intaleze plictiseala asa ca am pornit cu Diana inspre Glavoi intr-o plimbare si la o bere. 



Ulterior au venit si fetele si am facut o sedinta foto cu micuta Izabela. 

Din pacate vremea ne-a pacalit, s-a inorat si banuiam ca va incepe o furtuna, se auzeau tunetele in apropiere, asa ca am luat-o spre casa (Caput=casa). Dar dupa ce ne-a ametit cu 2-3 stropi si multe tunete vremea a revenit la normal, a iesit din nou soarele. Lumea era putin alarmata pentru ca erau cateva echipe in pesteri cu pericol de viitura, insa nu a mai venit viitura...

Am pregatit o supa, nu mai mancasem de vreo saptamana o supa si imi era tare dor, apoi un porumb facut in jar...iar apoi o bere. Incet incet au venit si celelalte echipe de pe teren, a urmat apoi un test teoretic pt. TSA2...iar dupa o lunga asteptare si cina festiva. Delu de la Cabana Cetatile Ponorului ne-a pregatit o mancare la ceaun-bograci, asa ca am plecat fiecare cu farfuria si lingura spre terasa de la cabana. Aici a venit ft multa lume, prietenii din Oradea de la Cristal sau din Stei/Baita, toti de la Salvamont Bihor. Au urmat povestiri, amintiri la focul cel mare din tabara, insa eu am cedat repede...am mers la somn.

Duminca, ziua cea mai trista, fiind ultima zi....urma impachetare, plecare, ramas bun... A fost si festivitatea de inchidere cu predare diplome, felicitari etc. Toti stagiarii de la TSA1 au absolvit stagiul, iar la TSA2 doar 11 din cei 23 care s-au inscris initial. 



Unii bucurosi, altii dezamagiti...insa sper ca toti au avut ceva de invatat si s-au simtit bine in acesta saptamana.




Pentru noi ( eu, Luci si Alin ) ziua nu s-a terminat, am zis ca ar fi pacat sa nu ne udam neoprenele ce le-am carat cu noi si am decis sa mergem in P. Cetatile Ponorului. Asa ca am pornit din drumul ce duce la Glavoi pe traseul spre Cetati si in 20 min eram echipati in neoprene si gata sa intram in adancurile pamantului.. E o pestera impresionanta, cu sali gigantice, cu tavan pe care de-abia il vezi, de asemenea se vede ft misto fisura pe care s-a format pestera. Apa nu era foarte mare de acesta data si nu ne-a creat probleme. Sunt parca vreo 14 lacuri, insa acum apa fiind mai mica nu toate a trebuit sa le trecem inot. Sunt si cateva saritori, insa ok de trecut, ceva mai greu la urcare, insa am avut 2 baieti in echipa care mi-au mai dat o mana de ajutor la nevoie. Am ajuns si la galeria la care i se spune Venetiana....un lac ft frumos, curat; cand puneai lumina in el avea o nuanta verzui. Minunat!!! A mai urmat apoi o portiune cu bolovani, galerii mai mari, apoi iar lacuri si portiunea finala cu Lacul Mortii, unde intr-adevar am simtit cat de rece era apa, undeva la 5 grade.

Intr-o ora si 20 min eram la capatul pesterii, dar ne astepta un drum mai greoi la intorcere deoarece mergeam in amonte. Parca minunati de frumusetile galeriilor nu am simtit frigul si greutati in inaintare...astfel incat in 2h 50 min de la intrarea in pestera eram deja afara. Ne-am dezechipat rapid si a urmat urcarea pana la masina...poate cea mai obositoare treaba pe ziua de azi. Am facut o escala la Glavoi pt. o bere si sa ne luam la revedere de la speologii ce mai erau prin zona, apoi inca una la Stei unde am luat micul dejun, pranzul si cina si ultima la Arad la Tibi Tulucan unde ne-am intalnit cu gasca ce venise din Albania dintr-o expeditie speologica ( Viorel, Tudorica, Vali, Tibi ).

Pe la ora 1 juma noaptea am ajuns si in Timisoara la casuta noastra draga...

A fost un concediu frumos, unde am avut parte de ce mi-am dorit: speo, prieteni, peisaj frumos, plaja, relax, citit, voie buna...deconectare de la viata de oras.

Multumesc !
Ioana

PS:  "E un lucru destul de cunoscut că timizii sunt uneori mai curajoşi decât curajoşii. Ei au îndrăzneli de care un om normal nu e în stare. După cum nehotărâţii sunt capabili de pasiuni nebuneştia" - Octavian Paler - "Viata pe un peron" 

2 comentarii:

Rodica spunea...

Foarte fain concediul! Mi-am amintit si eu de Padis si de vremurile tineretii :D

Mihaela Tarcea spunea...

Ce faaaaain!!!