La ora 4AM suntem ridicati de catre un microbuz al
agentiei de la Casa de Ana din Arequipa. Facem cunostinta cu ghidul nostru pentru
urmatoarele 2 zile, Marcos. Primele 3 ore le petrecem in masina, cu o escala la
4910 m, cel mai inalt punct din zona, aici dam si de gheata/burnita.
Frig la 4900m! Brrr...
Foto: Bogdan Solga
Observam
apoi pe marginea drumului alpaca, vicunas, lame pe care am zis ca ne oprim sa le
pozam la intoarcere. Marcos ne explica diferenta intre lame, alpaca, vicunas si
guanaco. Lama si alpaca sunt domestice, lama are gatul drept si urechile
ridicate, iar alpaca gatul indoit si urechile la fel indoite. Vicunas si
guanaco sunt salbatice si au lana cea mai scumpa. Carnea de lama nu se mananca
in Peru, doar in Bolivia.
Intram apoi in rezervatia Colca Valley ( taxa
de intrare 70 soles, la noi a fost inclusa in pretul excursiei ).
Peisajul este mirific, se ridica ceata lasandu-ne sa vedem intreaga vale.
Ajungem la Chivay unde luam micul dejun, ceva mai bogat decat cel avut pana
acum, pe langa paine cu unt si gem, avem din nou si omleta. Ceaiul de coca este
nelipsit in aceasta zona. Inca din microbuz Marcos ne-a dat sa testam frunzele
de coca, se spune ca sunt bune pentru raul de altitudine; personal mi s-au
parut cam amare si fara efect. Marcos ne explica diferentele dintre oamenii din Chivay si
Cabanaconde, portul traditional, forma capului care o aveau in trecut, unii
ascutit, altii turtit. Echipa noastra este intitulata de Marcos " Puma Team
".
Ceai de coca
Mic dejun la Chivay
Condori si condorsite la Cruz del Condor
Condori tineri
Localnici ce vand haine in general din lana de lama, alpaca, vicunas
Probam si noi...
Puma Team
Lasting Team
Romanian Team :)
Incepem o coborare de la aprox. 3200 m altitidine, pana
jos in canion la 2200 m, timp de 2 ore jumatate. Vremea tine cu noi, e cald,
soare si avem parte de un peisaj misto. Ne regrupam si dupa o pauza
binemeritata continuam drumul pana in satul San Juan de Chuccho, aflat la 2300
m altitudine. Aici luam pranzul, un pranz traditional delicios compus din supa de legume, orez cu tocanita de
alpaca si cartofi prajiti, suc din fructul pasiunii ( maracuja ) si fructe de
cactus culese pe drumul inspre sat. Ne hidratam si ne continuam drumul.
Ne pregatim de coborare
Ne cremuim bine...
Marcos, ghidul nostru
Vedere inspre muntii de vis-a-vis
Aici trebuie sa ajungem pentru a innopta
Dupa coborarea de 2h jumate
Planta asemanatoare cu cea din care se face tequilla
Sub pomul de avocado
Supa de quinoa
Tocanita de alpaca cu nelipsitul orez
Fructe de cactus
Aici am luat pranzul...
Urmeaza o adevarata lectie de biologie, Marcos ne
explica plantele care le vedem pe traseu, ce utilizare au si cum se numesc,
primim multe informatii si nu am reusit sa le tin minte pe toate. In acest sat,
care are doar 60 de locuitori si o scoala cu 4 copiii se foloseste medicina traditionala,
sunt diverse plante care sunt folosite pentru inima, dureri musculare. De asemenea
serpii sunt folositi tot in scop terapeutic, sunt bagati intr-o sticla peste
care se pune apa si o anumita planta. Zeama este folosita in scop medicinal. In
traseul nostru vedem cactusi ( unii crescuti pentru niste insecte albe care se
pun pe ei, iar in momentul in care omori insecta se face de culoare rosie, culoare
folosita in industria farmaceutica si de infrumusetare pentru crearea culorilor
de rujuri ) , aloe vera, planta de piper rosu, o planta asemanatoare cu plata
din care se face tequila, de asemenea folosita si pentru foitele care rup din
ea utilizate in rularea tutunului. Vedem de asemenea pomul de avocado, fruct
care pe langa a fi mancat este folosit de catre peruani pentru tratarea
caderii parului. Se face o pasta din el si timp de o saptamana se pune pe par in
fiecare seara si se doarme cu el, aviz domnisoarelor J. Urmeaza un drum cu urcari si coborari de 3 h jumate pana la
Oasis, locul unde innoptam. Ajunsi aici savuram o bere binemeritata si facem o
baita in piscina :)
Piscina noastra...
Ziua 6 - miercuri
19 martie
Ne trezim la 4 dimi, plecarea fiind stabilita pe la
4 juma - 5. Ne asteapta 3 ore jumatate de urcare, trebue sa urcam cei 1100 m ce
i-am coborat cu o zi inainte. Nu e usor deloc….Nu dupa mult timp dupa ce plecam
se lumineaza si nu mai avem nevoie de frontale. Se ridica si ceata lasandu- ne
sa vedeam canionul in toata splendoarea lui. Ajungem apoi in localitatea
Cabanaconde ( 3287 m ) unde luam micul dejun.
Ne continuam drumul spre Chivay cu o scurta oprire
la Mirador Cruz del Condor mai mult pentru cumparaturi, pentru ca e ceata si nu
se vede nimic inspre canion, dar nici condorii.
La 4.30 AM inainte de lunga urcare... ( Foto: Bogdan Solga )
Hai fetelor...mai putin si ajungem !!! ( Foto: Mircea Sirbu )
In nori ( Foto: Mada Sandu )
La finalul urcarii.. ( Foto: Bogdan Solga )
Puma Team la urcarea din canion
Fete cochete si romance ! ( Foto: Bogdan Solga )
Mic dejun la Chivay ( Foto: Mada Sandu )
Cruz del Condor ( Foto: Valentin Bogdan )
Colca Valley
Colca Valley
Plecam apoi spre baile termale de langa Chivay ( Tambo Thermal Baths – 15 soles ). Pica la fix, la cum eram de obositi. Frumos amplasate bazinele, intre munti si pe malul raului. Plecam dupa o ora spre Chivay unde luam pranzul, gen buffet sau all you can eat. Aveai de ales intre mancare traditionala si europeana.
Baile Termale ( ( Foto: Mircea Sirbu )
Baile Termale ( Foto: Valentin Bogdan )
Plecam in continuare spre Puno, o parte pe acelasi
drum pe care am venit din Arequipa. Trecem pe langa alpaca, vicunas, facem
pauza de foto, apoi ne despartim de Marcos care pleaca spre Arequipa.
Urmeaza pentru noi un drum lung de 5 ore pana sa ajungem la Puno. Aici ne cazam la Tayka, un hostel dragut ce ni l-a recomandat agentia lui Marcos. Ne cazam si mergem sa mancam ceva, ne dam seama insa ca suntem foarte aproape de centru si Plaza de Armas. Luam cina la Restaurantul Mojsa, papa bun, deci recomand. Ne punem devreme la somn….
Alpaca
Lame
Vicunas
Urmeaza pentru noi un drum lung de 5 ore pana sa ajungem la Puno. Aici ne cazam la Tayka, un hostel dragut ce ni l-a recomandat agentia lui Marcos. Ne cazam si mergem sa mancam ceva, ne dam seama insa ca suntem foarte aproape de centru si Plaza de Armas. Luam cina la Restaurantul Mojsa, papa bun, deci recomand. Ne punem devreme la somn….
Ziua 7 - joi 20 martie
Avem o zi de Puno, oras situat la 3830 m altitudine,
asfel ca ne resimtim cu ameteli si dureri de cap, tensiune crescuta, care cum…
Facem cunostinta cu orasul, mergem in port, mancam prin zona un pastrav prajit
foarte bun ( trucha ), apoi la bazar sa cumparam diverse cadouri si lucruri
pentru noi.
Ne intoarcem la hostel si la 2 plecam intr-o excursie in zona, la Sillustani, un vechi cimitir din vremea pre-inca la 18 km de Puno. Excursia ne costa 35 soles, ce include transport, ghid ( doar in limba spaniola de aceasta data ) si taxa de intrare.
Catedrala din Plaza de Armas
Lacul Titikaka
La razboi
In port la un Trucha ( Foto: Mada Sandu )
Cu tacsi :)
Ne intoarcem la hostel si la 2 plecam intr-o excursie in zona, la Sillustani, un vechi cimitir din vremea pre-inca la 18 km de Puno. Excursia ne costa 35 soles, ce include transport, ghid ( doar in limba spaniola de aceasta data ) si taxa de intrare.
Cimitirul se afla pe un deal in zona lacului Umayo, construit
de poporul Colla, vorbitor de limba Aymara; loc care se pare ca era dedicat
doar regilor locali. In continuare in perioada Inca lacasul a fost folosit cu
acelasi scop. Aici au fost ingropati doar nobilii din inalta societate cu
familiile si servitorii lor. Mumiile erau puse in pozitie fetala, impreuna cu
averea lor, de care se presupunea ca au nevoie in lumea de dincolo. Mormintele
erau in forma unor turnuri ( numite chullpa ) perfect construite si slefuite,
mai mici in perioada pre-Inca si mai inalte in perioada Inca.
Locul amplasarii cimitirului este minunat, pe varful
unui deal si pe marginea lacului. La apus am avut parte de o atmosfera grozava,
lumina si liniste. Un moment bun de relaxare si meditatie.
In microbuz spre Sillustani
Orasul Puno vazut de pe deal
Gospodarii in zona Puno
Ghidul de la Sillustani
Morminte din perioada Inca
Morminte din perioada pre-Inca
Turnuri din pietre perfect slefuite
Foto: Mircea Sirbu
Foto: Bogdan Solga
Din categoria "fetele cochetele" ( Foto: Bogdan Solga )
Insula Pachamama
Ajungem la fix inapoi In Puno sa nu ne prinda
ploaia. Vine o ploaie torentiala cu grindina pentru vreo ora, iar dupa ce se
linisteste mergem sa mancam la Polleterie, adica unde se fac pui la rotisor, nu
prea grozav pentru gustul meu, fiind mai putin prajit; asa ca dorm cam
nemancata :)
Ziua 8 - vineri
21 martie
Ploaie torentiala la Puno ( Foto: Valentin Bogdan )
Avem planuita excursia pe Titikaka pentru aceasta zi.
Costul ei este 25 soles, include transport cu barca la insulele Uros si Taquile.
Plecam la 7.30 dimineata, inainte de plecarea din port niste flacai ne incanta
cu cateva cantece traditionale. In aprox. 30 min ajungem la insulele plutitoare
Uros, noi coboram pe una dintre ele. Sunt 60 insule plutitoare, fiecare
avand 4-5 familii. Trebuie sa dam 5 soles la coborarea pe fiecare insula.
Seful insulei ne explica cate ceva despre insule si cum sunt ele construite. In
prezent guvernul i-a dotat si cu panouri solare si ceva generatoare pentru
purificarea apei. Titikaka inseamna pisica gri, titi=pisica si kaka=gri, adica
puma. Titikaka are aprox 500 km lungime si apartine atat de Peru cat si de
Bolivia. 60% in Peru si 40% in Bolivia. Adancimea lui este de la 60 m in zona
insulelor Uros la 274m in Titikaka mare, adica zona din mijloc. Relativ la
granitele intre Peru si Bolivia acestea nu exista efectiv pe lac, vama
ese face doar in porturi. Ne povesteste de asemenea ca in trecut oamenii de pe
insula nu lucrau, insa in prezent, de cand au devenit turistice au inceput sa
faca lucruri pentru turisti, bratati, barcute din trestie etc. Pe aceste insule
se vorbeste limba quequa.
Pe vas in port la Puno
Ceterasi bastinasi
Asteapta platitorii de taxe...
Insulele flotante Uros
Sheful insulei
Foto: Bogdan Solga
La o plimbare cu barca din trestie
Poza de FB ( Foto: Bogdan Solga )
Colorata maine'i gata!
Ajunsi pe insula Taquile incepem sa urcam pana in Plaza
de Armas, suntem din nou pe la 4000 m altitidine si orice pas este mai
obositor aici. In general trebuie intrebati copiii daca poti sa le faci poza,
iar comisionul este 1 soles.
Toti se asteapta sa le dai bani daca ii
fotografiezi, de fapt cer sa le faci poze pentru ca stiu ca urmeaza sa le dai
bani. Luam si pranzul aici, supa de chinoa si trucka cu cartofi prajitu, orez
si nelipsitul ceai de coca. Primim de la ghid si o planta asemanatoare cu
menta/cimbrisor care se spune ca e buna pentru altitudine, fie sa o mirosi ,
fie in ceai. Ghidul ne mai explica cate ceva legat de portul celor de pe insula
Taquile, in mod special despre caciuli, cele cu rosu si alb sunt purtate de cei
singuri; cele intr-o culoare de catre cei casatoriti, iar cele cu alb si
visniniu de catre cei vaduvi.
Meniu cu trucha
Ne continuam apoi drumul pe partea cealalta a insulei unde de asteapta
barca. De data aceasta e plina cu bastinasi care merg spre Puno. Drumul de
aceasta data pare mai lung…ajungem pe la 5 jumate in Puno.
Mergem pe jos spre centru, pe strada Lima unde cautam un loc de mancare. Desi pare un oras sarac, aceasta strada e plina de magazine si restaurant pentru turisti. Aici unii dintre noi incearca si mancare europeana, fiind deja satui de mancarea traditional peruana. Ne intoarcem la hotel, si ne apucam de bagaje, a doua zi la 7 avem autocar spre Cusco.
Urmeaza Partea III - Cusco - Circuitul Cetatilor - Valea Sacra- Pachiu Pichiu
Foto: Bogdan Solga
Mergem pe jos spre centru, pe strada Lima unde cautam un loc de mancare. Desi pare un oras sarac, aceasta strada e plina de magazine si restaurant pentru turisti. Aici unii dintre noi incearca si mancare europeana, fiind deja satui de mancarea traditional peruana. Ne intoarcem la hotel, si ne apucam de bagaje, a doua zi la 7 avem autocar spre Cusco.
Urmeaza Partea III - Cusco - Circuitul Cetatilor - Valea Sacra- Pachiu Pichiu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu