sâmbătă, 7 iulie 2012

Canyoning in Samothraki - Grecia - 22 iunie - 1 iulie 2012

A venit vacanta!!!!!

Dupa cateva zile in delegatie, ajung la Bucuresti si ma pregatesc pentru concediu. Vineri seara astept gasca din Cluj pentru a pleca spre insula Samothraki din Grecia. Eu plec cu Claudiu si Alina, iar la iesire din Bucuresti ne intalnim cu ceilalti ce au ajuns din Cluj ( 2 masini si 11 persoane ). Se face deja ora 4 dimineata cand iesim din oras. Plecam pe directia Giurgiu-Ruse; traversam Bulgaria si Grecia pana la Alexandroupolis de unde avem feribotul spre insula. Pe la ora 12-1 suntem deja in port. Luam biletele pentru feri si mergem apoi sa luam masa. Baietii sunt foarte incantati sa manance un gyros a la Grecia. La ora 3 ne intoarcem in port unde ne intalnim cu Dragos si cu familia. Urcam pe feri si ne gasim locuri inauntru la racoare.











Iesim cate putin sa admiram pescarusii si delfinii. Ne apropiem de insula; deja recunosc locurile. Coboram de pe feribot si incolonati mergem spre pensiunea/vila unde avem facute rezervarile. Casa se afla in satul Kato Kariotes. Ne luam in primire camerele, despachetam rapid si ne echipam pentru mareeeeeeeeee!

Facem o prima baie in mare, savuram o bere si relax! Copiii se bucura si ei de apa. Plecam apoi inspre port pentru a face mici cumparaturi pentru micul dejun; iar apoi ne asezam la una dintre tavernele din port. Luam un platou cu diverse specii de pesti, dar si caracatita, calamari si scoici...foarte bun. La plecare observam ca e si ceva spectacol in aer liber, cu ceva dansuri traditionale grecesti; asa ca stam putin sa vizionam. Mergem apoi la somn caci avem o noapte deja nedormita.










Duminica dimineata incepem cu cafea si mic dejun. Ceaparu ne pregateste o salata greceasca, ca doar suntem in Grecia :). Incepem apoi sa pregatim echipamentele personale si colective pentru canion. Obiectivul pentru aceasta zi este canionul Karagiannaki. E un canion in premiera pentru mine.







Urcarea se face de la manastire, in apropierea plajei Pacha Amos. Suntem 9 persoane pentru acest canion: Ceaparu, Dan, Sica, Igor, Aghi, Claudiu, Dragos, Tudor si subsemnata. Marsul de apropiere este de aprox. 2 ore si din pacate cea mai mare parte prin soare...

Cand ajungem la prima marmita ne bucuram de apaaaa si balaceala. Canionul are de toate: sarituri, mici tobogane, rapeluri. Ne bucuram ca niste copiii. Pe la ora 8 iesim din canion si mai avem aprox 30 minute de mers pana la locul unde am lasat masina. La fix la plecare ne intalnim cu ceilalti care plecau dinspre plaja spre port. Ne regrupam in port unde luam cina la aceeasi taverna unde mancaseram cu o seara inainte. Ne intoarcem tarziu acasa, insa mai stam in curte sa vizionam pozele facute pe parcursul zilei.



























Luni avem in plan canionul Fonias. Stim ca e un canion cu mars de apropiere mai lung, dar si mare ca denivelare, asa ca la ora 9 plecam de acasa, bineinteles dupa micul dejun preparat de maiestrul nostru bucatar. Lasam masina in parcare si o luam la pas pe poteca pana la cascada mare, practic unde incepe partea de jos a canionului. Ca sa facem si partea superioara marsul de apropiere se dubleaza si ar trebui sa ne mobilizam mai de dimineata, astfel incat sa iesim pe zi. Oricum noi ne-am propus sa facem doar partea de jos a canionului. Mergem sa vedem cascada mare si cateva poze IoLa :)

















Oricum am inceput cu ceva salturi intr-o marmita grozava, sub cascada mare de care spuneam. Pentru mine canionul nu e in premiera, am mai fost si in 2008; de asemenea pentru Ceaparu si Igor. Echipa e formata de asemenea din aceeasi 9 canionisti, ca in ziua precedenta. Canionul este cel mai acvatic dintre cele pe care am fost pe insula, cu multe cascade si cateva salturi.














Pe la ora 6 deja suntem iesiti din canion, iar la 7 ne hidratam cu o bere :). Vis-a-vis de parcare am gasit o gradina/terasa minunata, cu multa vegetatie, cu hamace, sezlonguri si scaune comode...un loc ferit de razele soarelui, un fel de paradis :). Fiind aproape de Therma decidem sa luam acolo cina, vin si ceilalti din grup care si-au petrecut ziua la plaja si la plimbari. In aceasta seara avem carne de capra la meniu, foarte bine gatita. Apoi din nou acasa, vizionare, poze, vin etc





Dupa 2 zile de canion decid sa iau o pauza, vreau soare, baie, mare.... Echipa de canionisti au in plan canionul Vatos care nu ma prea tenteaza, mai ales marsul de retragere pe care-l cunosc din 2008...
Astfel ca merg cu Mada si Alina pe plaja Pacha Amos. Ziua trece mai greu, insa relax total... Facem si o plimbare in zona, la niste plaje mai retrase. Vine si echipa de canioninsti pe seara si ne mai balacim impreuna :). Dupa ora 9 plecam inspre port unde ne oprim la cina, de aceasta data mancam caracatita. Lumea e cam obosita asa ca urmeaza zi de PAUZAAAA...si nu e gluma!!! :D


















Deci miercuri trezirea nu mai conteaza, fiecare duce cat poate... Ne bem cafeaua la umbra, intr-un loc frumos amenajat cu pat, hamac si cateva scaune. Micul dejun il luam de abia pe la ora 12 :).
Plecam apoi inspre Pacha Amos cu totii, cu o oprire in port pentru a lua ceva fructe si specialitati marine pentru gratar.
Fiind multi ziua trece mai repede, asa ca baie, nisip, table, iar baie etc. Pe la ora 5 maiestrii bucatari Dragos si Nicoleta se apuca de curatat peste si calamari. Urmeaza etapa 2: prajirea, iar apoi masaaaaaaaaaaa. Aici bineinteles ca ne-am implicat toti :P.














Imediat dupa mancare ne ridicam toti la voleiiiii pe nisip; din pacate nu foarte fin, astfel ca avem parte de un masaj intens la talpi. Ne oprim doar pe la 8 jumate cand strangem bagajele sa mergem spre port, era ceva meci din campionat si se pare ca aveam si microbisti printre noi. Ne oprim astfel la o terasa pentru prima repriza si o bere, iar apoi spre casa pentru a doua. Facem planurile pentru ziua urmatoare. Obiectivul este canionul Gria Vathra, care necesita un mars de apropiere de minim 2 ore, asa ca planificam plecarea la ora 8.30.






Dupa cum am stabilit cu o seara inainte, ne tinem de plan: micul dejun la 8 si plecarea la 8 jumate. Toata echipa de canioninsti e gata de plecare. Chiar daca e devreme, soarele deja ne bate'n cap. Partea mai buna este ca mergem destul de mult prin padure. Facem mai putin de 2 ore pana la canion, insa ne ia mult echiparea in neoprene :).








Pornim la atac pe canion, abia asteptam sa ajungem la toboganele renumite; eu, Ceaparu si Igor le-am mai testat, insa ceilalti auzisera doar povesti despre ele. Se sareeee! multe sarituri, 3 tobogane misto si cascade mari. Pe la 8 cred ca iesim din canion. Ajungem la masini si ne schimbam, afara e cam racorica. Mergem sa mancam in Therma avand in vedere ca acolo am iesit din canion. Vin si ceilalti aici la cina. Mananc vinete coapte si coaste de oaie in aceasta seara.

















Vineri imi iau iar pauza pentru plaja si mare. De asemenea Igor si Tudor. Nici echipa de canionisti nu se grabeste, baietii dorm pe la ora 11 juma ca niste copii pe patul de afara de la umbra. Eu cu Mada mergem la un frappe pe plaja din apropiere, iar apoi ne pescuieste Petruta care mergea cu copiii spre Pacha Amos. Stam cateva ore la plaja , baie, table iar apoi apar si baietii de pe canionul zis Hipopotamus de noi.







Plecam ceva mai repede de pe plaja pentru ca avem planuri mari pentru aceasta seara. Ne oprim in port sa mai facem niste cumparaturi si ajunsi acasa ne apucam de treaba. Baietii sunt in continuare maiestrii bucatari: ceafa la gratar, vinete, dovlecei, ardei si ceapa atat pe gratar, cat si in tigaie; mujdei...ce sa mai zic, Fiesta!!! Mancam pe saturate si plecam spre plaja, obiectivul este sa facem foc pe plaja si baie in mare noaptea. Unii curajosi intra la baie, insa eu nu, ca e cam mentolat afara. Ne bucuram de foc si de zgomotul facut de valurile marii, astfel incat ramanem sa dormim acolo pana la rasarit. Facem cateva poze cu rasaritul si la nani in patutz la caldurica :)












Sambata...somn pana pe la 10-11. Ies afara si imi propun sa mai lenevesc in patul de la umbra, insa Tudor il ocupase inaintea mea :P. Ocup hamacul in acest caz, vine si Mada si bem cafeaua pe terasa. O echipa de 5 persoane a plecat pe canionul Agistros. Igor, Dan, Tudor si eu am parasit azi echipa de canionisti. Impreuna cu Mada formam si noi o echipa si plecam inspre Therma...la cea mai faina plaja/terasa. Ajunsi acolo nu am regretat ca nu am mers pe canion....

Sezlonguri, mare, plaja, balansoare, frappe, table, bere, narghilea, perini, muzica buna...cam acesta e rezumatul zilei. Am zis ca ar merita cateva zile sa stai aici la relax, intr-o atmosfera " de vis ".
Se face ora 8 si decidem sa mergem la masa in Therma. Intre timp dam de ceilalti si hotaram sa mergem impreuna la masa intr-un alt sat, mai departe, unde sa mancam specialitati de capra. La intoarcere ne oprim din nou la terasa de pe plaja din Therma, unde se canta live. Ne asezam pe perini si savuram muzica. E ultima seara in Samothraki, sunt cuprinsa putin de tristete caci se termina...




















Plecam apoi spre casa si parca nu vrem sa dormim, e pacat fiind ultima seara. Mai stam pe terasa noastra si ascultam muzica, povestim, adormim...

Duminica trezirea de dimineata pentru pregatirea bagajelor. La 9 jumate plecam spre port, facem ultimele cumparaturi si la 11 ne imbarcam pe feribot. Drumul pana la Alexandroupolis trece repede caci jucam carti mai tot drumul, nu zic cine a castigat :D. Pranzul il luam in acelasi loc ca si la dus, gyros sau suflaki pentru mine. La ora 15 ne organizam si plecam inspre casa. Pe drum mai facem cateva opriri si schimbari, ma mut in bus...unde incepe Petrecerea !!! Drumul nu mi s-a parut atat de lung, timpul a trecut iute. La ora 11 seara eram deja in Bucuresti. Imi iau la revedere de la gasca ce pleaca inspre Cluj si la aceasta saptamana frumoasa de concediu...




Ca si concluzie a fost o vacanta minunata, cu canioane, mare, plaja, muzica, veselie, oameni foarte faini...Multumesc Ceapare' pentru invitatie si organizare!
Imi si va doresc cat mai multe vacante de acest gen !

Cu respect,
Ioana

5 comentarii:

mcclaude spunea...

Frumos , sa nu ii uitam pe cei ce au muncit in ziua libera !

OnlyMe spunea...

O da, am uitat sa precizez ca Alina si Claudiu au fost in ziua de pauza pe Vf. Fegari ( 1611m ) :)

diana spunea...

Oau, ce vacanta frumoasa! Si eu am vrut sa ajung aici anul acesta, insa au intrevnit probleme.. si totusi, am afcut canioning si alte sporturi misto si la noi, aici http://www.cadouriperfecte.ro/canioning/147-aventura-in-natura-voucher-cadou.html . Avem multe locuri frumoase in tara pe care nu le cunoastem!

vLucian spunea...

Foarte faina vacanta. Ne bate si pe noi gandul sa mergem in Samotraki pe la sf de august inceput de sept, poti te rog sa-mi dai cateva amanunte legate de traseul ales (prin Bulgaria), de cazare (preturi etc) daca ati facut rezervare la ferry, orice altceva crezi ca merita ...etc Merci frumos.

OnlyMe spunea...

Lucian lasa-mi te rog o adresa unde pot sa iti scriu!