luni, 25 mai 2009

Exercitiul National Salvaspeo Av. Dealul Secaturii 22-24.05.2009

Iata ca a venit si momentul sa mai participam la un exercitiu salvaspeo. Desi in invitatia oficiala locatia pentru desfasurarea exercitiului a fost stabilita in Avenul Hoanca Urzicarului, la fata locului am aflat ca exercitiul va avea loc in Av. Dealul Secaturii.

Delegatia din Timisoara a fost compusa din: IO, Luci, Ani, Radu, Bogdan, Helmut, Iulian, Cosmin, Mada si Kronky :)

Ajunsi in Garda la casa speo unde a fost amplasata tabara de baza ne-am intalnit cu speologi si prieteni dragi din toata tara. Tocmai avea loc sedinta in care s-au stabilit echipele, timpii preconizati de parcurgere si evacuare a victimei. Am papat o mancare calda din partea casei si am asteptat cuminti sa inceapa sedinta...Speologii ( in numar de aprox. 45 ) au venit din toate colturile tarii: Timisoara, Craiova, Bucuresti, Oradea, Stei, Cluj, Brad, Arad, Sf. Gheorghe....sper ca n-am uitat pe nime ;)

In curte...la casa speo

Casa Speo - by night

Organizatorul principal a fost Tudorica din Stei, director tehnic in cadrul CORSA ( Corpul Roman Salvaspeo ). S-au afisat si echipele...eu=VICTIMA

Afisarea echipelor

Apoi a urmat sedinta, Tudorica ne-a explicat modul de desfasurare al exercitiului si ora de plecare din tabara...adica ora 9.00. Asa ca am pus si noi cortu si am mai stat pana pe la 1 juma la socializare.

Sambata ne-am trezit pe la 7 juma, am strans cortu si am venit la tabara pentru pregatirea echipamentului. Deja era forfota, unii mancau, altii la cafea, altii umblau cu corzi, amaraje si alte cele prin brate.

Casa Speo dis-de-dimineata

Fiecare sef de echipa si-a pregatit echipamentul necesar echiparii tronsonului de care era responsabil.


Corzi si amaraje

S-a facut ora 9.00 si lumea a fost gata de plecare. De la Garda, unde se afla tabara de baza am plecat cu masinile pana intr-o poiana aproape de avenul in care s-a desfasurat exercitiul ( aprox 30 km pana acolo )


Casa vazuta din drum
Prusicutzii la plecare

El chefe dand indicatii ;)


Pregatirea la Punctul de comanda

Eu ca si victima a trebuit sa cobor cu prima echipa asa ca m-am echipat rapid si am plecat spre aven. Seful pentru echipa I a fost desemnat Calin Voda. Am avut parte de o echipa superfaina, ma simteam ca in familie: Luci, Alin, Calin, Radu, Tudorica, Ene, Cristinutza, Marius si mai cativa...cred ca 10 am fost in total.

Ceilalti care trebuiau sa intre in aven ceva mai tarziu s-au chinuit cu montarea unui cort urias unde s-a stabilit punctul de comanda condus de Briju.Montarea cortului urias la PC

Iata si rezultatul...

In 15 minute am ajuns la gura pesterii, intrare deja binecunoscuta pentru mine. Ne-am echipat rapid si am coborat unul dupa altul...
Alaturi de noi au coborat si cei 2 medici: Hadrian ( coordonator SMURD Oradea ) si Biro din Sf. Gheorghe.Pestera Dealul Secaturii

Eu gata sa devin " victima "

Se pregatesc si baietii sa ma salveze

Mada si Kronky ne sprijina " moral "

Intrarea in aven

Avand in vedere ca avenul era deja echipat de TSA nu am pierdut prea mult timp si intr-o ora eram jos, la -180m in adancurile pamantului...locul de unde va fi evacuata targa.
Pregatim si punctul cald, ft. important in cazul unui accident real.Inainte sa-mi faca "felul", adica sa ma imobilizeze in targaBaietii echipeaza de salva prima tiroliana

Celelalte echipe au intrat in aven pentru a-si echipa tronsoanele de care erau responsabili. A doua echipa il avea ca sef pe Feri, iar a treia pe Luci Nistor.


Cred ca stau la o barfa...

Capul de tiroliana...Alin in actiune

Asteptand targa

La ora 14.15 dupa ce am fost "impachetata" bine in targa s-a inceput evacuarea targii. S-a simulat o fractura la gamba si mana dreapta, dar si ceva suspect pe la cervicala ca mi-au pus si guler. Guleru e cea mai incomoda chestie...sper sa nu ajungeti sa fiti nevoiti sa purtati asa ceva.

Evacuarea a decurs bine, am trecut prin mainile tuturor, targa a fost predata echipei 2 iar apoi echipei cu nr. 3 care m-a scos pana la suprafata. La ora 17.05 eram deja la suprafata.

Echipa 3 in actiune

Potyi si Koarci - am scris cum se citeste :)

Pe ultima suta de metrii...

Si iata ca apare si targa

La suprafata am fost preluata de echipa UT condusa de Dorin. M-au dus intr-un punct mai drept si m-au asezat pe o targa ce avea si roti, mai exact una - nu stiu cum ii zice dar ma documentez.

Deja a pus mana pe targa echipa UT

Gata...sunt in grija lor

Atentie!!!! ca se filmeaza...

Pana la puctul de control am facut aprox 25 minute, deci pe la 17.30 eram scoasa din targa.
M-am dezechipat rapid, m-am hidratat cu o bere rece si am asteptat sa iasa si ceilalti din pestera. Echipele au ramas in pestera pentru a dezechipa atat echiparile de salva ce le-au facut, cat si cele de TSA.

Romica, Luci, Calin, Alin, Todi si altii...

Ovidiu si Ene

Bimbi, Cristinutza, Victor si Koarci

Poza de mesenger...Bogdan cu fetele

Pe la ora 20.00 cred ca toata lumea a ajuns la punctul de comanda. Au urmat povestiri, impartasire de experiente, dezechiparea si plecarea spre tabara de baza - Garda.

Ajunsi la tabara a urmat spalarea echipamentului si masa de seara. Am fost asteptati cu o mancare calda....nici sa nu-ti doresti mai mult.

La spalarea echipamentului puteti sa observati cat de harnicutze sunt speoloagele noastre.
Corzile la uscat...

A urmat apoi sedinta in care s-au expus elementele principale ale evacuarii, fiecare sef de echipa a prezentat modul incare s-a desfasurat echiparea si deplasarea targii pe tronsonul de care era responsabil. Am avut si eu cuvantul...n-am prea avut de ce sa ma plang, din puctul meu de vedere a fost ok. In ansamblu evacuare s-a desfasurat cu o mica intarziere fata de timpii prognozati cu o seara inainte ( aprox 40 minute )

Ascultand cuminti

Lista participantilor

Profilul galeriei

Echipa de la Speleoteam....la masa

Mancarea la ceaun

S-a inserat, am stat noi la niste beri iar apoi ne-am retras mai spre foc, la caldura. Eu am profitat de ocazie si am mai pus niste intrebari lui Hadrian de la SMURD, sa-mi lamuresc niste chestiuni ce le aveam in minte. Am stabilit ca la urmatorul exercitiu in care voi mai sta in targa sa mi se bage ambele maini in targa...sa vedem cum voi reactiona, deoarece asa se procedeaza intr-un caz real.


La foc

Am stat pana pe la 2 juma si m-am retras la somn, de acesta data am dormit sub cerul liber.


Am avut un somn bun, nu m-am trezit decat spre dimineata. Auzeam doar cantecul pasarelelor si sursurul apei. E asa de bine sa te trezesti de dimineata, sa nu te deranjeze nici un zgomot, sa poti sa simti linistea.
Am mai stat noi la o poveste si ne-am indreptat apoi spre tabara cu scopul de a bea un ceai, o cafea.
Relax...duminica dimineata

A venit momentul si pentru verificarea finala a echipamentului. Tudorica si cei de la Salvamont Bihor au fost cei care au luat la mana fiecare echipament in parte pentru a-l verifica.

Cineva iubeste M. Apuseni

Bucle si scripeti

Si multe corzi...

A venit si momentul cel mai neplacut din fiecare tura, acela de a-ti face baagajele si a-ti lua la revedere de la prieteni...si mai ales de la MUNTE.

Dupa o scurta oprire acasa la parintii mei in Stei ne-am continuat drumul spre Timisoara.

Avand in vedere ca Tudor si Elena si-au facut meseria si de cameramani in cadrul acestui exercitiu am putut sa ne vedem si la jurnalul de duminica seara de la TVR1. Aveti mai jos stirea in care s-a prezentat acest eveniment ( a nu se baga in seama exagerarile in genul evacuarii targii de la -450m etc )Pozele au fost realizate de: Ioana, Ani, Vali, Cristinutza si Sorin.

Multumim organizatorilor pentru un exercitiu reusit!

Ioana

"Nu există experienţă căreia să nu-i poţi supravieţui dacă ai curajul să înfrunţi viaţa." - Octavian Paler in " Apararea lui Galilei"

2 comentarii:

Rodica spunea...

Uite asa ajunge omul vedeta de televiziune :)

IONEL SUCIU spunea...

Akja UT-2000 se numeste targa cu o singura roata la care te referi :)
E foarte practica si usoara, mai putin de 7 kg din cate stiu eu.
Numa bine!