joi, 16 septembrie 2010

Congresul National de Speologie - Stei - 03-12.09.2010

A venit toamna si deci o noua editie a Congresului National de Speologie, e vorba de editia a XXXVIII-a. In acest an evenimentul se desfasoara la Stei, e doar o coincidenta faptul ca e orasul meu natal ;-). De organizare s-au ocupat in mare parte speologii de la Speodava.
Cazarea participantilor, precum si toate manifestarile s-au tinut in incinta Liceului Teoretic Avram Iancu, liceu unde mi-am petrecut si eu patru ani din viata.
Eu am plecat inca de vineri, pe data de 3 sept. inspre Stei impreuna cu Bogdan. M-a lasat acasa si si-a continuat drumul spre Brad. Sambata a venit si Ani acasa si ne-am reintregit familia ;-)
Urmatoarele zile au trecut destul de repede: cumparaturi, plimbare prin oras, seara la o bere cu fosti prieteni din Stei, gatit cate putin, copt ardei de pus ca muraturi, drumuri la liceu pentru intalnirea cu speologii sositi la precongres etc

Miercuri m-am decis sa ies putin la pestereala, asa ca m-am inscris in tura la P. Izvorul Crisului Negru. L-am avut ca ghid pe Dorin, membru la Speodava si cunoscator al zonei. Traseul a fost urmatorul: Portile Bihorului, P. Izvorul Crisului Negru si P. din Dealul Corlatu. A fost o zi frumoasa, ne-am plimbat mult, dar am si pesterit cate putin. Am cules si ceva bureti ( hribi ) din care am pregatit cina.

Portile Bihorului

Portile BihoruluiPortile Bihorului

P. Izvorul Crisului

Echipa la iesirea din pestera

Prin boscheti...

P. din Dealul Corlatului

Joi am avut o zi plina: gatit, cumparaturi si curatenie. Musafirii s-au lasat asteptati, astfel ca au venit dupa ora 8 jumate. Astfel ca o parte din echipa Expe Laos 2010 s-a reunit la Stei: Tudor, Elena, Mihai, Andreea ( partea romaneasca ) si Laurent, Richard si Damien ( partea frantuzeasca - reprezentati Geokarst Adventure ). Opt din cei 11 participanti la expeditie au ajuns la Stei...
Dupa cina si ceva povestiri am zis sa iesim putin la plimbare prin oraselul Stei, dar unde puteam sa ne plimbam la 12 noaptea decat inspre liceu, locul unde erau adunati speologii. Ajunsi acolo vedem ca lumea e adunata in jurul focului, din ce in ce mai multi participanti la acest congres. Laurent, Richard si Damien se reintalnesc cu speologii romani pe care i-au cunoscut fie cu ocazia Congresului de la Herculane din 2006 sau in cadrul Taberei de Scufundare de la Rosia din 2007, fie cu alta ocazie. Dupa vreo 2 ore mergem si noi la somn...

Dupa cina

In jurul focului...din livada liceului

Pozam si noi...

Vineri ne trezim fara stres, luam micul dejun si mergem la liceu pentru a participa la deschiderea oficiala a congresului. Participa si oficialitatile orasului, primarul dar si directorul liceului, dl. Mateuta, care mi-a fost si mie profesor de istorie in perioada liceului.

Micea P., Viorel L. si dl. Mateuta

Richard cred ca filmeaza ceva...

Damien stie ca ie pozat ;-)

Stiind ca suntem putin presati de timp hotaram sa plecam la o plimbare inspre Groapa Ruginoasa. Un traseu scurt, dar frumos, un fenomen natural impresionant.

Asteptand...in fata blocului

Aproape am ajuns...


Groapa Ruginoasa

Laurent si Elena pe marginea "prapastiei"

...si Damien ( oare la cine se gandeste? )Gata....plecam!


Ne intoarcem in Stei si suntem invitati sa luam masa la un restaurant din oras. Eu si Tudor plecam mai devreme de la masa caci trebuia sa participam la Adunarea Generala CORSA. Ceilalalti continua pranzul si merg apoi in vizita la P. Ursilor.
Dupa finalizarea sedintei mergem spre casa, la fix ne-am potrivit cu intoarcerea celorlalti. Ne-au facut o surpriza pe cand am ajuns acasa, erau toti cu peruci pe cap...si cateva rezerva pentru noi ;-).

Dupa ce luam masa, mai stam la o poveste cu Felix, Dan ce venisera si ei la noi si apoi plecam inspre liceu, unde trebuia sa inceapa proiectiile. Aveam si noi in program o diaporama - Expe Laos 2010, realizata de catre Richard si Ioana ( eu ) . Tudor, Richard si Laurent spun cateva cuvinte despre expeditie si urmeaza vizionarea diaporamei. Desi vazusem de cateva ori diaporama in forma finala am reusit sa intru in atmostfera si sa retraiesc momentele petrecute in Laos...
Am luat perucile cu noi, asa ca am facut atmosfera, toti voiau fie sa se pozeze cu noi, fie sa isi faca poza cu perucile noastre pe capul lor.
Ne-am mutat cu totii in sala de mese si a inceput astfel distractia. Echipa Expe Laos 2010 a fost la inaltime, am inceput petrecerea, dansul si am reusit sa ridicam lumea de pe scaune. Am continuat asa pana pe la ora 2 juma. Ne-am intors acasa si ne-am inghesuit in bucatarie la masa...se pare ca ne-a prins foamea.

Incepe momentul nostru...

Speologii francezi...si Tudor ( si pe post de translator )

Richard la microfon...


Membri Expe Laos 2010...sub acoperire ;-)

Me

Parca am mai vazut poza asta undeva...

No...ca o peruca'i prea putin ;-)

Ce bine ne sta!!!

Pentru cei ce ma confunda...

Masa de la ora 3....

...noaptea

Sambata a fost ceva mai greut cu trezirea dupa o astfel de seara. Tudor si Felix au plecat de dimineata la sedinte. Mihai, Andreea, Laurent, Damian si Richard au mers la Ghetarul Scarisoara, iar eu, Elena si Luci am plecat la liceu sa vedem ce se mai petrece pe acolo...Au inceput concursurile din cadrul congresului, unul a fost cel de TSA, iar al doilea cu lazile de bere.

Plecam nu dupa mult spre casa sa pregatim masa, eu si Elena ne punem pe treaba ;-) . Vin si ceilalti pe la 5 si ne punem la masa. Tudor il duce pe Damien la gara in Oradea, el avand avionul a doua zi din Bucuresti inspre casa. Noi plecam la seara de proiectii, avem de prezentat filmul Expe Laos 2010 realizat de Elena si Ultima Patagonie, prezentat de Laurent - participant la expeditia din 2009 in Patagonia. Echipa franceza face un mic cadou Federatiei Romane de Speologie - un desen/tablou ce prezinta un scufundator ce ajunge in jungla, avand doar maceta si GPS-ul la el, semnificatia fiind spiritul expeditiei noastre din Laos. Desenul este realizat de Veronique Leplat, participanta alaturi de noi la Expe Laos 2010. Urmeaza apoi cina festiva si seara sociala. Luam masa si apoi incepe dansul....mult mult rock. Stam doar pana pe la ora 12 jumate, plecam spre casa, mai stam la o poveste si apoi la somn...

Richard despre Expe Laos...

Cadoul


Cateva cuvinte si incepe filmul...

La masa

Buna ciorba...

Smile ;-)

Moi aussi ;-)))

Duminica e o zi mai trista, ne pregatim bagajele, ne luam la revedere si plecam fiecare spre casele noastre...

Multumim Laurent, Richard si Damien pentru participarea la Congres !
Multumesc echipei Expe Laos 2010 !

Ioana

2 comentarii:

Oana C spunea...

Frumos Ioana, ca deobicei....:)

Oana C spunea...

Intr-adevar, congresul acesta a fost unul reusit! imi aminteste si de altele! Petrecerile au fost excelente...si asta dupa mult timp (mai ales pentru mine).
Cu aceasta ocazie sunt mandra ca m-am alaturat si echipei Speodava...:) tu?
pe curand......in ce pestera?