luni, 28 septembrie 2009

Demonstrativa Salvamont Stei 25-27.09.2009


Chiar daca n-am mai scris pe blog de cateva saptamani sa stiti ca n-am stat doar acasa la sfarsit de saptamana...Asa sa o sa trec in revista rapid aceste week-enduri: - 5-6 sept - Cascada Bohodei, Vf. Bohodei ( M. Apuseni ) - multumesc pentru acest week-end...se stie el ;)
- 11-13 sept - Congresul National de Speologie Cluj-Napoca ( sedinte, AG CORSA, AG FRS, proiectii, masa festiva )
- 19-20 sept - acasa TM, dadaca pt. Mara si cutzi

Dar sa revenim la povestirea in cauza...
Vineri chiar dupa ora 6 am plecat spre Stei impreuna cu Lotzi, Ani si Alice. Ajunsi acasa ne-am potolit foamea si am plecat la o bere cu Tudorica ( Speodava ), Misu, Calin si Adi ( Speowest Arad ).

Dimineata de sambata era programata pentru o demonstratie a echipei Salvamont Stei ( Bihor ) eveniment organizat in cadrul zilelor Steiului. La acest exercitiu au participat speologi/salvamontisti de la Stei, Oradea, Arad si sustinatori din Timisoara. Ca si privitori au fost atat oficialitati ale orasului ( primar si mai vo cativa la costume ;) ), dar si parinti, prieteni si alti curiosi care au trecut prin zona. Demonstratia a avut loc la "blocurile turn" din Stei, vedeai corzi intinse intre cele 3 blocuri cu 10 etaje, 2 tiroliene pana jos la copaci...iar pe blocuri un fel de macrameu din corzi ;). Exercitiul a inceput undeva pe la ora 10.45, eu mi-am luat locul in targa si prietenii mei dragi au avut grija sa ma impacheteze bine ;)
Traseul n-are rost sa vi-l povestesc, o sa-l vedeti prin poze. Ca si idee am simtit ceva goluri in stomac, chiar daca nu am fost prima data la acesta inaltime si nici prima data intr-o targa...E mult mai ciudat la lumina zilei decat in pestera, e mult mai interesant sa ai ambele maini bagate in targa, simti ca nu poti face nimic...ca totul depinde de echipamentele si tehnicile folosite. Tot ce poti si trebuie sa faci e sa te relaxezi...si sa ai incredere in salvatori :)
Ultima portiune a fost mai interesanta pt. privitori deoarece in acelasi timp odata cu mine a coborat de pe alt bloc o alta targa pe tiroliana ( aici victima era Alice ). Ajunsa la capatul tirolianei am fost transportata la ambulanta, am facut o tura prin oras cu sirena pusa si m-au adus inapoi la locul de plecare. M-am simtit mai bine odata scoasa din targa ....
Parintii mei au tinut sa vina sa ma vada....se pare insa ca i-am supus la ceva emotii.Dupa ce s-au dezechipat atelierele am fost invitati de prietenii de la Speodava la restaurantul Boema la masa. Aici am stat la povesti cu gasca, iar dupa ce a plecat fiecare pe drumul lui, noi ne-am plimbat putin prin mirificul oras Stei, am aratat timisorenilor strandul, scoala cu clasele V-VIII, apoi gradinita, iar apoi scoala unde ne-am petrecut primii 4 ani de scoala. Avand in vedere ca suntem intr-un mic orasel, toata aceasta plimbare a durat foarte putin...Am plecat apoi acasa unde ne astepta mancarea, apoi un mic somnic, iar apoi am iesit in oras...ca doar era sarbatoarea orasului. Ne-am intalnit acolo si cu Adina si Paul ( Speodava ), am stat noi pe la ceva semi-concerte si apoi ne-am dus la birt unde a venit si Cristinutza de la Cristal-Oradea. Va imaginati ca discutiile urmatoare au fost legate de Ararat, Mont Blanc...varfuri pe care bihorencele noastre le-au atins nu demult. Am stat pana pe la 12 pe aici...

Duminica am stabilit cu Tudorica sa ne vedem la ora 8 dimineata la iesirea din satul Izbuc in M. Codru Moma. El impreuna cu aradenii au mers acolo inca de sambata si au dormit la corturi. Am plecat apoi pe campiile abisale si chiar daca sunt munti de mica altitudine sunt frumosi, iar avand pe Tudorica ca ghid am putut admira frumoasele doline din zona. Am mers pana la Av. lui Ilie unde au intrat Tudorica, Misu si Anisoara, iar apoi am mers la Ponorul lui Ilie unde au intrat ceilalti. Eu n-am mai luat echipamentul de speo la mine cu gandul sa citesc, sa ma plimb, sa ma odihnesc. Asa ca am stat pana pe la ora 4 cand au iesit Ani si Adina din pestera si apoi fuga fuga la masini, apoi din nou la Stei, la masa si spre casa....

Fotografiile au fost realizate de Ani, Loti si Alice.

Multumesc lui Tudorica pentru invitatie!

Ioana

PS: "O pasiune n-are nevoie de motivări. Ea nu cere neapărat să fie înţeleasă şi explicabilă. Dimpotrivă, începe acolo unde nu mai e nimic de explicat, sfârşind abia când simte din nou nevoia de lămuriri" - Octavian Paler - "Caminante"

2 comentarii:

Rodica spunea...

Ce fain ca i-am vazut si pe parintii tai si pe Mada, plus pe voi:)

Imi inchipui ca s-au uitat cu emotii ai tai cum te plimbai legata cu "sfori" subtirele pe langa blocurile inalte :D Au vazut si ei live cu ce te ocupi tu :))

piticu spunea...

Salutare.Am si eu un site de Bancuri glume si culmi, si anume http://culmi.blogspot.com si daca vrei sa faci un link exchange cu mine te rog sa vizitezi http://culmi.blogspot.com/2009/07/schimb-de-link-uri.html sau sa imi dai un add pe mess la id rfi_scan .Mersi frumos.O zi buna