luni, 13 aprilie 2009

Rafting pe Valea Lapus 9-13.04.2009

In primul rand trebuie sa precizez ca e prima tura de rafting la care particip. Am ajuns aici la invitatia surorii mele. Tura a fost organizata de catre si pentru echipa Vertical Adventure, o gasca misto care isi petrece toate week-endurile la munte fie in interesul firmei, fie in interes personal. Toti au o pasiune comuna: natura, muntele, sporturile mai mult sau mai putin extreme. Mai multe despre cine sunt si ce fac gasiti aici:

http://www.verticaladventure.ro/

Asa ca mi-am luat 2 zile de concediu si am plecat spre Baia Mare joi dupa-amiaza cu Ani, Luci si Sorin. Am facut ceva ore bune pana acolo avand in vedere dumurile patriei noastre...Cazarea s-a facut la casa Oanei. Ea, Nae si Marcus au ajuns cu ceva timp inaintea noastra. Am fost asteptati de parintii Oanei cu o palinca buna, o masa buna si ca desert un tort de ziua lu' Ani. La multi ani! :)

Ne-au cam obosit drumul, palinca de casa si vinul de dupa masa....asa ca ne-am retras in sacii de dormit, insa am zis ca ar fi bine sa nu adormim inainte sa vina cea de-a treia gasca: Razvan, Mada, Stefan...ca oricum ne vor trezi. Asa ca dupa o bataie cu perne si ceva povestiri au ajuns si cei din urma si am putut sa ne bagam si noi nasu in perna.

Planul era ca vineri la 9 sa plecam spre locatia unde trebuia sa punem barcile. Am mai trecut pe la supermarket sa luam ceva mancare si am purces la drum, pe coclauri, prin Tara Lapusului. Am trecut prin multe sate frumoase, cu gospodarii ft. ingrijite, oameni faini si primitori si spre mirarea noastra pe niste drumuri foarte bune. Am ajuns si la locatia aleasa pentru pornirea in tura de rafting. Nu prea am tinut minte localitatile...

Startul din Baia Mare

O scurta oprire prin satele din zona

In si pe masina...

Mai bine "pe" decat "in"...

Asadar am ajuns la locul cu pricina, am pus masa, am papat si a inceput instruirea pe partea de rafting. Au mai venit alaturi de noi: Calin, Mircea-fratele Oanei si inca niste prieteni de-ai lor din zona. Am stat cuminti si l-am ascultat pe Sorin care ne explica modul in care trebuie sa stam in barci, cum sa tinem padela, comenzile care le va da carmaciul si cum trebuie aplicate, cum sa salvam un coechipier care cade din barca etc.

Pregatirea mesei

Nae ne da primele instructiuni

Suntem atenti

Testarea aparatului

Echipa lu' Calin

Ascultand instructiunile de la Sorin

Echipa vulturilor...barca unde eram si eu

Asa ca dupa instructie am trecut si la partea practica...am lansat barcile la apa, pe Valea Lapusului. Ne-am impartit in 3 barci, 2 mai mari de 7 pers si una mai mica de 2 persoane. Eu am facut parte din echipajul unei barci de 7 persoane. Am fost ascultatori la inceput astfel incat sa prindem miscarile, Luci a fost conducatorul nostru de carma, apoi Stefan, iar apoi si Calin.

Salutul inainte de plecare



Toate barcile au fost lansate la apa

Au fost diverse tronsoane, fie cu apa mica si mai lina, fie mai mare si mai involburata. Bineinteles ca bucuria cea mai mare a fost in portiunile mai dificile, cu apa mai involburata. A fost distractiv pt. noi ca fiind impartiti in mai multe barci incercam sa ne rasturnamunii pe altii, ne aruncam din barci de placere, voiam sa ne racorim, sa inotam. Am simulat niste caderi din si rasturnari de barca pentru a sti cum trebuie sa abordam astfel de cazuri. Fiind echipati ca la carte riscul era ft mic de inec. Vremea de asemenea a tinut cu noi, a fost senim si cald mai toata ziua. Frumos a fost si faptul ca portiunile de chei sunt virgine, simti ca ajungi in locuri in care nu calca omul, am putut sa ne bucuram de liniste, de cantecul pasarilor si sunetul apei. Am vazut chiar si o vulpita :)

Ziua a trect destul de repede, astfel incat pe la ora 6 deja de apropiam de locul unde ne astepta Sorin pentru debarcare.



Sosirea la mal


Shi Io :)

Ne-am dezechipat, am luat pranzul, am pus in ordine echipamentul si i-am asteptat pe cei care au mers sa recupereze masinile ce le lasasem la locul de plecare cu barcile.

Incepe marea dezbracare

I-am zis io ca asa ajunge daca mai mananca spanac :D

Ca sa treaca timpul mai repede si sa nu ne ia frigul am zis sa facem niste jocuri, nu va povestesc despre ce este vorba....las pozele sa vorbeasca :)





La joaca...

Timpul a trecut mai repede astfel si au venit baietii cu masinile, ne-am imbarcat si am plecat spre Baia Mare. Din nou am fost asteptati de parintii Oanei cu mancarea pregatita, cu o horica inainte si un vin dupa masa. Am stat pe terasa la masa, la povesti si multe bancuri....

Sambata de asemenea am pornit la ora 9 dimineata, dar fara shoping :). Ne-a insotit in acesta zi si tatal Oanei, felicitarile mele pentru curaj si anduranta...eu nu l-as vedea pe tatal meu facand acest lucru. Am stabilit ca vom continua traseul de rafting de unde il lasasem cu o zi in urma...pe rau in jos.

Eu si familia Sandu

So...si un Marcus in departare

Parca ar fi frati...


Micul dejun


Echiparea

Deja lucrurile eram cam stiute, fiecare stia cam ce trebuie sa faca, ne-am echipat si am reusit sa ne lansam la apa intr-un timp mai scurt. Din nou capitanul barcii in care eram eu a fost tot Stefan.



Lansarea la apa

Acest tronson era ceva mai linistit, fara ape prea repezi si involburate.

Totusi am facut noi ca timpul sa treaca mai repede, ne stropeam, faceam concurs intre barci etc. Am gasit o portiune misto cu ape repezi si mari, am facut body rafting,am sarit ca nebunii de pe un bolovan de la vreo 3 m inaltime, am exersat diverse metode de a trece de pe un mal pe altul etc.

Am pornit din nou pe apa si nu dupa mult timp am gasit o poienita frumoasa...numa buna de luat o pauza, de luat o mica gustare si o portie de stat la soare. Imi doream si eu sa merg cu barca mica...insa mi-am imaginat ca voi merge cu un meserias, adica cu cineva care stie sa tina barca pe cursul apei. Dar tocmai ia venit ideea geniala lui Luci sa puna 2 fete " zurlii " in barca, adica sa simuleze o tura cu cliente din astea mai neexperimentate ca si noi...ma refer neexperimentate la rafting :D

A fost o experienta interesanta pentru mine, am avut sansa sa prindem portiunile cele mai nasoale inainte sa ne dam seama cum functioneaza carma....deci clar directia barcii noastre nu era cea care trebuia....oricum a fost misto :). Dar pan' la urma ne-am mai dezmeticit, apoi a venit si Oana sa ne acompanieze, iar apoi pe ultima portiune s-au urcat si Nae si Luci...sa vedem daca ne tine barca si chiar ne-a tinut :D.

Echipa de varf ;)

Ca sa vedeti cine spala barcile...

...si cine le si cara in spate

No coment

Revenirea la mal

Asadar s-a sfarsit si tronsonul ce trebuia sa il parcurgem in acesta zi, Sorin din nou ne astepta la mal...si se cam repeta actiunile din ziua precedenta pana la plecarea spre casa. Deja casa noastra a devenit casa Oanei din Baia Mare. Din nou o cina delicioasa, stat la terasa la un pahar de vin, doua, trei....apoi cat la tinut pe fiecare.

Un somn binemeritat

Asteptand uscarea echipamentului

Fiecare la ce se pricepe mai bine

Pe inserat


Duminca desi aveam noi planuri sa facem o excursie pe Creasta Cocosului - un varf din zona - nu ne-a iesit, vremea nu a mai tinut cu noi, a plouat si cerul era cam inchis. Am zis ca ar fi bine sa mergem spre casa avand in vedere drumul lung ce ne astepta. Dar totusi inainte de plecare am mai facut o plimbare prin oras si o vizita la Muzeul Satului.De acesta data Calin a fost ghidul nostru de nadejde.

Asa ca pe la ora 14 am iesit si noi din oras, apoi o pauza de masa la Oradea ( va recomand restaurantul Cyrano din centrul orasului Oradea unde puteti manca o ciorba delicioasa ), iar apoi escala la sediu la Timisoara pentru descarcarea bagajelor.

Pe la 9 seara am ajuns si noi la casuta noastra...

In concluzie nu pot decat sa multumesc Oanei si lui Nae pentru week-endul oferit, dar si celorlalti mebrii ai echipei Vertical Adventure care m-au luat in grija…

Cat mai multe ture de rafting va urez pentru acest an!

Ioana

PS: Fotografii realizare de mine si in cea mai mare parte de Ani

2 comentarii:

Mihaela Tarcea spunea...

Cate avem de recuperat!!! cate ture!!!...dupa ce se face zdravana Mara:)

Rodica spunea...

Nu pot sa-mi mai sterg zambetul de pe fata dupa ce am citit povestea si am vazut pozele :)