miercuri, 22 aprilie 2009

Sarbatori de PASTE in M. Sureanu 17-20.04.2009


Ca sa incep cu o gluma faina: " Ce face un cal pe un camp cu canabis? PASTE Fericit ! ;)

Ideea de a merge in Sureanu i-a venit Elenei in urma cu vreo 2 saptamani, n-am stat prea mult pe ganduri si am zis ok. Asa ca am strans echipa: eu, Luci, Ani, Mada, Dan din TM si Elena, Tudor, Alin si Andrei de la Bucuresti.

Ioana ( foto: Dan )

Luci ( foto: Ioana )

Ani ( foto: Ioana )

Mada ( foto: Ioana )

Dan ( foto: Ioana )

Elena ( foto: Ioana )

Tudor ( foto: Ioana )

Alin ( foto: Ioana )

Andrei ( foto: Ioana )

Desi ne-a cam speriat vremea care nu se anunta prea buna pentru week-endul acesta, nu am renuntat si ne-am stabilit 2 obiective: Avenul Ponor Rachiteaua si Canionul Jgheab.

Am plecat vineri din Timisoara ceva mai devreme ca de obicei, astfel incat pe la 8 seara am ajuns la locatia aleasa: Poiana de la Tecuri. Eu personal n-am mai fost in acesta zona, de mentionat ca drumul forestier ce urca de la drumul national ( Hateg - Petrosani / inainte de viaductul Crivina) pana in P. Tecuri nu e practicabil cu masina joasa. E un drum foarte frumos ce urca pe curbe de nivel prin padure, pana sus in poiana.

Ajunsi in poiana am ales imediat locul unde plasam tabara, fiecare a stiut ce are de facut, unii au pus corturi, altii au mers dupa lemne, iar altul a mers sa caute un izvor, ceva apa de baut.

Ploaia si-a facut putin aparitia doar ca sa ne sperie, dar n-a tinut prea mult si am putut face un foc minunat. Oricum aveam pregatita folia sub care sa ne adapostim in caz de ploaie. Asa ca am inceput sa sarbatorim cu un vin bun si voie buna. Dupa ora 11 au sosit si bucurestenii nostrii, si-au instalat si ei corturile, iar apoi s-au asezat alaturi de noi in jurul focului. Pentru mine a fost o noapte grea...am cazut prima la datorie.


Seara la foc ( foto: Ani )

Sambata am fost prima care mi-am scos nasul din cort, razele soarelui au inceput sa ne rasfete. Apoi incet incet a iesit cate unul din cort, si bineinteles am inceput ziua cu o pauza ;)
Cafea, ceai si apoi micul dejun.....cam asta a fost ordinea.
Tabara la prima ora ( foto: Luci )


Deja cineva si-a scos nasu afar' din cort ( foto: Luci )

Pregatirea ceaiului ( foto: Ani )

Pregatirea cafelei ( foto: Ani )


La micul dejun ( foto: Ioana )

Dupa ce ne-am facut siesta am zis ca ar fi cazul sa trecem la treaba, sa pregatim echipamentul pentru pestera. Planul era ca azi sa intram in Av. Rachiteaua ( -200 m). Ne-am folosit de o fisa de echipare de prin 2002 pe baza careia am ales corzile si amarajele corespunzatoare. Am hotarat si care vor fi echipele: Ani, Alin si Luci in echipa de echipare, eu, Elena, Tudor, Andrei in echipa de dezechipare si Mada si Dan echipa de sustinere la tabara de baza :)

Oare ce corzi avem nevoie? ( foto: Ioana )


...dar dyneeme si amaraje? ( foto: Ioana )

Apoi urmeaza filarea corzilor in banane ( foto: Ioana )


Echiparea primei echipe ( foto: Alin )

Dupa cum stiti cele mai adevarate ture sunt cele care incep la ora 2....asa ca nu ne-am dezmintit si prima echipa a plecat in jurul acestei ore spre aven, ajutata bineinteles de echipa de sutinere, dar si de Andrei si Tudor care trebuia sa localizeze intrarea in aven. La tabara am ramas eu si Elena, astfel ca am avut timp sa mai povestim una alta si sa incercam sa tragem un pui de somn.

Echipa de echipare a avenului ( foto: Ioana )

+ 2 membri ai echipei de dezechipare ( foto: Ioana )

Plecarea din tabara ( foto: Ioana )


Ultima privire in urma ... ( foto: Andrei )


Echiparea ( foto: Andrei )

Oare am nevoie de toate amarajele? ( foto: Andrei )

Asta e tot bagajul meu ? ( foto: Andrei )

Noi te sustinem ( foto: Andrei )

Intrarea in aven ( foto: Andrei )

Ultimii pasi la lumina zilei ( foto: Andrei )


Echiparea unui put ( foto : Ani )Cateva poze pe la -200

Apar pe la orele 4 si ceilalti, s-au cam invartit putin pana sa gaseasca avenul pentru ca nu mai fusesera de cativa ani prin zona. Am hotarat sa intram a doua zi la dezechipare pentru ca riscam sa ne intalnim cu cealalta echipa pe puturi si era cam frig sa stai sa astepti, plus ca era tarziu si am fi iesit noaptea tarziu din pestera. Am facut apoi switch...eu si Elena am mers sa localizam avenul. Ne-am luat aparatele foto la gat si am pornit. Am dat prin padure de un luminis plin cu branduse si ceva ghiocei, un peisaj minunat....iar apoi mirosul Elenei ne-a dus direct la aven, cert e ca mai mult de 10 minute nu faceai de la tabara pana la aven.

Padure de fag ( foto: Ioana )

Camp de branduse ( foto: Ioana )
Flori de primavara ( foto: Ioana )

Ne-am intors incantate ca noi am gasit din prima avenul...dar la tabara domnea linistea si somnul. Dupa o scurta pauza am pornit din nou la drum in cealalta directie...am mers in cercetare si i-am luat si pe Mada si Dan. Bineinteles ca au fost multe opriri pentru pozat, am iesit apoi din padure si am dat de un punct de belvedere mirific....se vedea muntele Retezat. Aici a inceput adevarata sedinta foto.

...spre Retezat ( foto: Ioana )

3 fete "cucuiete" ( foto: Dan )

...si o floare la ureche ( foto: Dan )

Fotografii si Mada ;) ( foto: Ioana )

Pozand Retezatul ( foto: Ioana )

Am observat o mica cabana in departare si am hotarat sa mergem si pana la ea, lumina era cea mai buna pentru poze. Am ajuns acolo...era o cabana din lemn asezata pe piloni, din cate am inteles e o cabana a vanatorilor. Deja se cam insera si am zis ca ar fi bine sa ne intoarcem la tabara. Baietii inca nici nu se trezisera, dar am avut noi grija sa o faca :).O lumina mirifica ( foto: Ioana )

La apus ( foto: Dan )

La apus 2 ( foto: Ioana )

La apus 3 ( foto: Ioana )

Am strans lemne pentru foc, am stat la o poveste, un vin sau o bere, niste carnati la foc si am asteptat echipa de pestera sa soseasca. La ora 12 am ciocnit si noi oua rosii conform traditiei. Au venit undeva dupa ora 12 si speologii nostri, cam obositi si uzi pana la piele. S-au schimbat rapid cu haine curate si uscate, le-am facut un ceai cald, un pahar de vin, oua rosii si erau ca noi ;)
S-a stat la foc care cat a mai putut...eu am parasit gasca undeva pe la ora 2.

La foc ( foto : Ioana )

Duminica a avut Tudor grija sa ne trezeasca pe la 9. Fie ca faceai parte din echipa de dezechipare care trebuia sa plece la pestera sau nu...n-aveai cum sa mai dormi. Asa ca mersul lucrurilor era cam acelasi: cafea, ceai, mic dejun si echiparea pentru pestereala. La ora 11.15 a intrat primul dintre noi in aven.


Io...la prima ora ( foto : Ani )

...si Tudor ( foto: Ani )

Echipa completa ( foto: Ani )

Echiparea cu TSA ( foto: Dan )

Elena ( foto: Dan )

Gura avenului ( foto: Dan )

Gagicile la intrarea in aven ( foto: Dan )

Eu faceam parte din acesta echipa si pot sa va spun mai multe despre aven. Intrarea se face printr-un tub de fier, montat de colegii nostri speologi de la Proteus in perioada cand ei au explorat pestera pentru a evita pericolul de colmatare. Inca de la intrarea in aven erai nevoit sa treci pe sub un dus zdravan, astfel incat sa simti ca traiesti. Urmeaza apoi o insiruire de puturi, cel mai mare fiind 44 m daca bine imi aduc aminte. Exista si un pasaj misto de maini curente, pentru acces la capul de put. Apa nu ne-a parasit mai deloc, aporape pe toate puturile curgeam mai mult sau mai putina apa. Puturile sunt toate ft. largi, frumoase, curate. Fiind doar 4 oameni in echipa si avenul echipat nu a durat prea mult, intr-o ora si 10 minute am coborat toate puturile echipate si am pornit in aval pe firul apei. E foarte frumoasa acesta portiune, frumos concretionata cu gururi, macaroane, lingurite pe tavan, dar si alte forme de eroziune. Am ajuns si la punctul terminus - la sifon - am facut niste poze si rapid inapoi ca deja ne-a luat frigul. Am mers si in amonte pana la sifon, iar apoi am inceput urcarea primului put.

Undeva pe activ ... ( foto: Elena )

La sifon ( foto: Ioana )

Aici se vede o urma de sifon ;) ( foto: Elena )

...si niste macaroane ( foto: Andrei )

Tot cu macaroanele ( foto: Elena )

Dupa ultimul put ( foto: Elena )

...tot acolo ( foto: Ioana )

Un alt sifon ( foto: Elena )

Aici am rontait pranzul....adica o ciocolata si la drum. Eu si Andrei am fost in prima linie, Elena si Tudor au ramas la dezechipat. Am asteptam apoi din cand in cand sa primim bananele cu echipament ce trebuiau scoase afara. La traversarea mainilor curente ne astepta Alin, a intrat din nou pentru a mai bate cateva spituri in scopul parcurgerii cat mai corecte a acestei portiuni. Aici cred ca a fost portiunea cea mai grea de trecut, am resimtit greutatea bananei, iar apoi iesirea prin tub, cu apa in cap si banana care se agata de toti bolovanii mi-a pus capac, am iesit cam obosita...La iesirea din aven l-am asteptat pe Andrei, se auzeau din cat in cand ca iesind ca dintr-un butoi numeroase " cuvinte explicite " . La fel de sfarsit a iesit si Andrei....am iesit in carare si dupa ce am auzit glasul lui Tudor si al Elenei si un ok, am pornit spre tabara caci deja ne-a cam luat frigul.

Cam asa aratam la sosirea in tabara ( foto: Dan )

Asa ca ajunsi la tabara ne-am dezechipat rapid de hainele ude si ne-am asezat in jurul focului, am primit si un ceai cald, binemeritat zic eu. Cei ramasi la tabara au pregatit ciuperci si piept pui la gratar, care impreuna cu o salata de cruditati a insemnat pranzul/cina noastra. Au venit si ceilalti, se pare ca am stat 6 ore in aven, desi nu a fost mult ca si timp, oboseala a fost destul de mare pentru ca efortul a fost concentrat. Am luat masa si ploaia incet incet si-a facut aparitia, ne-am adapostit sub prelata pentru a ne continua masa si a povesti aventurile din aven. Lumea a fost cam obosita, pe la 12 cred ca mai toti dormeam...

Luni a fost din nou o dimineata grea, s-a dormit pana pe la ora 10...cand soarele a inceput sa bata pe corturi. Am luat micul dejun si ne-am apucat de verificarea echipamentului ce l-am avut in pestera.

La cafea ( foto: Ioana )


Sa deznodam corzile ( foto: Ioana )

Corzi si amaraje ( foto: Ioana )Se pare ca au iesit la numar... ( foto: Ioana )

Apoi am strans corturile si pe la ora 1.40 am parasit tabara noastra draga. Obiectivul urmator a fost parcurgerea canionului Jgheab, asa ca am cautat la coborare intrarea spre acest canion.


La coborare pe drumul forestier ( foto: Dan )

La ora 4 .10 ne-am facut intarea pe prima cascada, am avut bafta si de ceva apa. Au urmat o succesiune de vreo 6 cascade, destul de misto. Dan a fost acela care acum a avut ocazia sa coboare pe primul canion in viata lui...i-a placut tare mult. Canionul a fost scurtutz, asa ca la 5.10 eram iesiti din el.Cateva imagini de pe canion ( foto: Ani )

A urmat apoi o plimbare pe Ch. Crivadiei, impresinante, cu apa mai mare in cateva portiuni, pana la piept. Dar cand sa iesim din chei a inceput si ploaia, o ploaie torentiala de vara. Am ajuns noi la masina, eram chiar in drumul national Hateg-Petrosani, iar cei care treceau cu masinile pe sosea se uitau mirati la noi....va imaginati niste oameni in neoprene, cu casti in cap stand in ploaie :)

Rapid soferii au mers pentru recuperarea masinii de sus, ne-am dezechipat, ne-am pupacit de ramas bun si am plecat fiecare in alta directie....
Dupa un scurt popas in Hateg pentru a lua masa am plecat spre casa...

Cam asta e povestea noastra de Pasti. Am avut parte de cateva zile frumoase alaturi de oameni dragi! Multumesc!

Ioana

PS: cu ajutorul informatiilor legate de echipare luate din pestera si a spiturilor noi batute de Alin si Luci am putut realiza o noua fisa de echipare de care va puteti folosi in parcurgerea avenului

2 comentarii:

Rodica spunea...

Pe mine ma doare spatele numai citind ce activi ati fost voi de pasti :)

O sa vedem si poze? Ca m-ai facut curioasa cu descrierile tale si, desi am imaginatie, parca mi-ar place sa vad exact :D

OnlyMe spunea...

Punem si poze imediat :)