marți, 7 aprilie 2009

Primavara la Jupanesti 3-5.04.2009


Avand in vedere ce vreme frumoasa se arata pentru week-end nu puteam sa stau in oras, asa ca am planuit cu Elena sa mergem la Jupanesti. Acolo se tinea in acest week-end si un stagiu de TSA, asa ca era o ocazie sa ne mai intalnim cu lumea din mediul speologic. Am strans gasca si iata ca vineri la ora 20.00 am si pornit.... Ne-au mai insotit Ani, Luci si Dan.
Am luat-o pe alt traseu stiind cat de proaste sunt drumurile pe Buzias, Lugoj, Caransebes...asa ca traseul a fost Resita-Anina-Bozovici-Iablanita-Herculane-Severin-Jupanesti. Din Severin am recuperat-o si pe Elena, ea venind cu trenul din Bucuresti. La Jupanesti am ajuns undeva pe la ora 2 noaptea...

Ajunsi la fata locului, am pus cortu, am mancat cate putin si la somn...
Sambata ne-am trezit fara nici un stres, am stat la o cafea, o poveste, o mancare si am trecut la facut de planuri speo. Hotararea finala a fost sa mergem la P. Curecea, desi se anuntau ape destul de mari si reci. Am plecat astfel cu Doru Panaitescu cu masina, ca sa nu stricam obiceiul de la Jupanesti cu ziua de offroad :)





Am reusit astfel sa ajungem la cativa metri de pestera cu masina. Ne-am echipat noi cu neoprene si am pornit spre pestera, la intrarea prin aven.







Nu departe de intrare am dat deja de apa si am pornit in aval. Interesanta in acesta pestera este morfologia ei, forma galeriei. Sunt portiuni in care tavanul e concretionat, insa lingurilele de pe peretii galeriei si diverse forme sapate in calcar sunt mai interesante dupa parerea mea. Pestera nu e foarte lunga, are undeva in jur de 1000 m de galerii. Am ajuns la un moment dat unde apa era destul de mare, portiuni in care apa trecea de gat si trebuia inotat. Din pacate unii dintre noi nu am avut decat pantaloni de neopren si nu am putut continua. Ani, Dan si Doru au continuat pana la iesirea din pestera (2-300 m), uneori chiar si inot. Au iesit putin afara, s-au incalzit cu razele soarelui si au revenit la noi...deja ne cam prinsese frigul stand in apa.

Am luat-o inapoi pan la intrare admirand din nou frumusetea ei, apoi putin in amonte si gata.....am iesit din nou la lumina si caldura. Acestea sunt turele cele mai misto...cand iesi afara din pestera infrigurat si dai de soare. Ne-am dezechipat rapid si ne-am intins ca soparlele la soare. Am luat masa, am stat la povesti si am zis ca ar fi cazul sa ne intoarcem...deja se facuse ora 5.





Baietii fiind inca la faleza am zis sa mergem sa-i vizitam. Cursantii inca erau in corzi, exersand tehnicile de coarda. Am stat putin p'acolo, am vazut si pozat o mica viperutza si am plecat spre casa. In drum aflam ca lumea e la bere la terasa ( terasa consta intr-o masa cu scaune asezate sub o vie in curtea unei case ) asa ca ne-am oprit si noi, voie buna, bancuri si beri...
Incet incet au venit si ceilalti de la faleza si s-a umplut curtea femeii cu speologi insetati.











Intr-un tarziu am ajuns si noi la tabara, ne-am pus la masa si apoi la foc, la un vin, o bere si o poveste. N-am stat prea mult insa...ne-a cam luat somnul.

Duminica din nou o zi frumoasa, dupa ce am luat micul dejun si am hotarat ca nu avem prea mult timp sa pesterim m-am pus la plaja. A fost asa bine ca m-a luat si somnul...
Pe la 1 ne-am apucat de strans bagaje, am mai trecut pe la faleza sa salutam lumea si am plecat inspre Timisoara stiind ca ne asteapta un drum lung.

 

A fost primul week-end adevarat de primavara/vara...imi doresc sa nu ma mai prinda nici un week-end prin oras ;)

Ioana

Un comentariu:

Rodica spunea...

Cand am citit ieri parca un post pe blogul lui Doru in care zicea ca a fost in weekend la Curecea ma gandeam sa te intreb daca erati si voi pe-acolo :)

Vreme faina, pestera faina, oameni faini...ce poti sa vrei mai mult? Poate doar sa fi fost si eu cu voi :D