miercuri, 15 mai 2013

De Pasti in Franta - 01-08.05.2013

Daca in ultimii ani sarbatorile de Paste le-am petrecut in general la munte, in acest an am zis sa facem o vizita prietenilor nostri din Franta, Rodi&Tomi. Astfel ca pe 1 mai, zi libera, plec inca de dimineata impreuna cu Alice si Bogdan. Directia este Budapesta-Viena-Innsbruck. Am facut 1000km in prima zi si in jur de ora 17.00 suntem la destinatie.


Ne cazam undeva aproape de centru, astfel incat sa putem merge pe jos inspr centrul vechi al orasului. Eu sunt prima data aici, astfel ca sunt incantata de priveliste. In 15 minute suntem in centru, din pacate ploua. Dar vremea e schimbatoare, ba ploaie, ba putin soare. Facem o tura pe stradutele frumoase din centrul vechi, cumparam prostioare si cautam apoi un restaurant unde sa luam cina. Degustam specialitatile zonei, de asemenea o bere traditionala. Plecam apoi la culcare, stiind ca maine ne asteapta o zi lunga.


A doua zi plecam pe la 9.00 din Innsbruck inspre Elvetia. Trecem si prin Vaduz (Liechtenstein), apoi Germania unde facem o oprire la Lacul Bodensee. In Elvetia facem o escala la Geneva, pentru a vedea Lacul Leman. Din pacate aproape tot drumul parcurs pe malul acestul lac pana la Geneva l-am facut pe ploaie torentiala, astfel incat n-am vazut mai nimic. Urmeaza un drum obositor pana la Lyon, pentru ca suntem obositi deja, iar ploaia nu se mai opreste. Pe la ora 11 seara ajungem la destinatie: Rodi&Tomi. Sarbatorim intalnirea !

Pentru prima zi in Franta nu ne facem mari planuri, astfel ca iesim in oras, intram prin magazinele cu echipamente de munte, intr-un mare mall unde mancam, pe malul Rhone'ului, iar seara o petrecem acasa la un pahar de campari sau vin.

Sambata plecam inspre Grenoble cu directia Vercors, un mare platou carstic si parc national. Traseul este Saint Romans-Point en Royans-La chapelle en Vercors-Vassieux en Vercors-Grotte la Draye Blanche (aici langa pestera exista o crescatorie de caini Husky, iar pestera era recunoscuta pentru oasele de mamifere descoperite aici)-Grotte de la Luire (pestera inchisa momentan pentru turisti, in pliant scria ca este pestera cu cea mai mare resurgenta de tip Vauclusienne din lume)-retur la Chapelle en Vercors-Chorance-Grotte de Chorance (pestera impresionanta, cu activ, stilolite imense, proteusi, specatacol de lumini, un traseu turistic ce te face sa-ti doresti sa explorezi mai mult...pestera avand vreo 50km dezvoltare)-Point en Royans (aici luam cina)-Lyon. Chiar daca vremea nu a fost prea buna, am vazut niste peisaje minunate, pesteri grozave, drumuri taiate prin munti....te imbie sa te intorci.

Duminica decidem sa mergem spre orasul Annecy, oras situat pe malul lacului, nu prea departe de Chamonix. Avem parte de o zi frumoasa, la fix pentru plimbarea care ne-o doream. Am inceput cu o plimbare pe langa lac, iar apoi am mers spre oras, ne-am plimbat pe canalele si stradutele orasului. E plin de turisti. Alegem si o terasa pentru a lua pranzul, bineinteles cu o masa traditionala. A trecut repede ziua intr-o atmosfera asa frumoasa. Ne intoarcem seara spre Lyon.Ziua de luni o dedicam orasului, facem ultimele cumparaturi si ne plimbam prin parcuri, orasul vechi, piete si stradute. Ajungem seara tarziu acasa, numai bine sa pregatim bagajele pentru plecare. Au fost 4 zile in Franta ce au trecut foarte repede, alaturi de prieteni dragi.


Marti de dimineata dupa ce luam micul dejun si stabilim traseul de intoarcere ne luam la revedere de la Rodi si Tomi si plecam... 
Ideea noastra era sa ajungem in Italia, ocolind Tunelul Frejus, insa am intampinat o problema datorita zapezilor care inca tineau drumul inchis. Am fost astfel nevoiti sa ne intoarcem la tunel pentru a traversa multii spre Italia. Am urmat apoi traseul Torino-Milano-Brescia-Verona. La Verona am facut o escala de 3 ore, am reusit sa vedem Arena din centrul Vechi al Veronei, casa Julietei si pietele din jur. Un oras foarte frumos! Mai avem ceva kilometri pana la urmatoarea destinatie asa ca pornim la drum, avem parte din nou de ceva furtuna pe drum. Dupa 11 seara ajungem la pensiunea aflata intr-o localitate langa Udine, unde am rezervat cazarea. A trebuit sa trezim gazda :).  Am dormit apoi dusi....

Miercuri dupa micul dejun si o cafea italieneasca adevarata am pornit la drum. Un traseu foarte frumos, prin munti...Trecem in Austria si la Gratz facem o oprire pentru shoping la Ikea. Aici parasim autostrada pentru a scurta drumul si alegem o varianta pe langa Lacul Balaton din Ungaria. Cu siguranta ca si km a fost mai scurt, insa ca si ore tot pe acolo...Drumul de la Budapesta pana la Timisoara cred ca a fost cel mai lung, oboseala ne-a cam luat pe toti. Ajungem acasa in siguranta, multumita lui Alice, dupa 4000 km parcursi intr-o saptamana.

Am avut parte de o excursie frumoasa, alaturi de oameni dragi. Multumim gazdelor si ii asteptam acasa!!!

Cu drag,
Ioana

Un comentariu:

Oana C spunea...

La Rodi e bine intotdeauna!