miercuri, 26 septembrie 2012

Exercitiul Salvaspeo P. Ursoaica HD - 21-23.09.2012

Serviciul Public Judetean Salvamont-Salvaspeo Hunedoara anunta organizarea unui exercitiu regional salvaspeo in Pestera Ursului/Ursoaicei. Nu puteam lipsi si eu :). 
Plec din Timisoara vineri impreuna cu Radu, Mada si Mihai. Destinatia e cabana Parcului Retezat in zona Campusel. Ajunsi aici deja o mare parte din participanti sunt sositi, membri Salvaspeo din 7 judete ale tarii. Ne instalam intr-o camera si coboram apoi la socializare, asteptam sosirea celorlalti...pana spre dimineata.

Sambata de dimineata incepe organizarea propriu-zisa a exercitiului, are loc inscrierea participantilor, pregatirea logistica si sedinta organizatorica. Se fac echipele si se pregatesc echipamente. Toate echipele de deplaseaza la punctul de comanda si asteapta dispozitiile de la Consilierul Tehnic, respectiv Sefii de Echipa. In cadrul exercitiului misiunea mea este sa simulez accidentarea, respectiv sa fiu victima ce va fi evacuata din pestera.Plec la pestera cu una dintre echipe si ajung la punctul din pestera unde se presupune accidentarea. Echipa de ASV (asistenta a victimei) ia primele masuri pentru siguranta victimei si imi pregateste un punct cald. E bine la caldurica :). Celelalte echipe incep echiparea atelierelor, conform fiselor de misiune. Pestera nu e foarte mare, practic punctul de unde e scoasa targa se afla la -68m adancime. Sunt implicati multi salvatori, astfel ca merge destul de rapid echiparea atelierelor.

 Vine si momentul impachetarii in targa, am stat de multe ori in targa ca si victima insa doar la simulare...insa nu doresc cuiva sa ajunga pe bune in aceasta situatie. Incepe urcarea targii spre suprafata, trec pe la mai multe ateliere, echipe; sunt folosite tehnici de echipare care sunt invatate de salvaspeologi la stagii si scoli specifice.
In mai putin de 1 ora targa este la suprafata. Aici sunt preluata de echipa formata de salvamontistii din Uricani si Cluj care ma duc pana la punctul de comanda. A fost o experienta noua aici si pentru mine, caci la suprafata nu prea am fost salvata :)


Asteptam sa ajunga toate echipele din pestera la punctul de comanda si ne retragem la cabana. Aici primim o masa calda...buna buna. Urmeaza sedinta de final unde se discuta modul de desfasurare al exercitiului, puncte tari si slabe, unde mai avem de muncit etc. E sambata seara asa ca ce poate fi mai bun decat un foc si un vin alaturi de prieteni. Astfel ca ne intindem la povesti din nou pana spre dimineata...
Duminica nu mai avem program, astfel ca dupa micul dejun ne strangem bagajele, ne luam la revedere de la gasca si plecam spre casa; de aceasta data insa pe un alt drum, prin pasul Jiu-Cerna, lacul Cerna, Herculane...si Timisoara.

Multumim gazdelor ( Miha si Adi Sopinceanu ) pentru organizare!

Cu respecte,
Ioana

Niciun comentariu: