duminică, 22 aprilie 2012

Jurnal al Expeditiei din Vietnam - 03 - 29 martie 2012

Incep prin a multumi sponsorilor, partenerilor si prietenilor ce ne-au ajutat in realizarea expeditiei.

Plec din Timisoara cu trenul, inca de sambata seara, pe 3 martie. Prietenii ma conduc la gara.

Duminica, 4 martie, dupa ce ma recupereaza Tudor de la gara, facem ultimele pregatiri si bagajele pentru plecare.

Luni, 5 martie, condusi de Mihai echipa romaneasca formata din Tudor, Elena si subsemnata decoleaza la ora 08.00 de pe aeroportul din Otopeni cu destinatia Moscova. Dupa un zbor de 2h30’ aterizam pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova. Se pare ca eram singurii care faceam tranzit in Moscova la acest zbor, caci déjà eram asteptati J. Avem vreo 7h de stat in aeroport; iar prea multe magazine nu sunt ca sa putem pierde vremea… Ne asezam pe niste scaune si nu dupa mult timp ajunge si Mowgli dupa un zbor de la Paris. Cautam un loc unde putem manca si testam berea ruseaca Siberian Crown. Pe la ora 17.00 ajunge si Virgil dupa un zbor de la Dusseldorf. La ora 20.00 ne imbarcam toti cinci pentru zborul spre Hanoi.

Marti, 6 martie, dupa un zbor de 10 ore in conditii bune aterizam pe aeroportul Noibai din Hanoi. Avem ceva emotii cu bagajele de cala caci se lasa asteptate…insa in cele din urma ajung cu bine. In aeroport ne asteapta Richard si Laurent, ne imbarcam in 2 taxiuri si plecam spre autogara. Calatoria prin Hanoi pana la autogara este foarte obositoare, claxoane, agitatie, caldura. La autogara il cunoastem pe Thang, cel care va deveni membru al echipei noastre pe parcursul expeditiei. De aici luam un minibus cu destinatia Cao Bang. Sunt 280km pana la destinatie, drum pe care il facem in aprox 9 ore. Ajunsi aici ne cazam si cu ajutorul lui Thang gasim un loc unde sa luam cina. Il intalnim si pe Nam, colaboratorul nostru de la Institutul de Resurse Minerale din Hanoi, cel care a facut posibila aceasta expeditie. Facem apoi o scurta plimbare pe strazile din Cao Bang si la somn caci la 7 avem ora de trezire. Din pacate nu am reusit sa dorm prea mult caci oamanii se trezesc aici pe la ora 5-6 si incepe agitatia prin case si pe strazi.

Foto: Elena Marin

Foto: Elena Marin


Miercuri, 7 martie, dupa ce luam micul dejun ( care consta intr-o supa cu teitei de orez, ceva pui si verdeturi foarte aromate, din pacate deloc pe gustul meu ) mergem sa facem cumparaturile pentru tabara, iar apoi luam un minibus spre zona Tra Linh, cu destinatia Thang Hen locul unde ne instalam tabara. Regasim aici echipamentele recuperate din Laos si cele trimise din Franta. Ne apucam de despachetat si de reconditionarea echipamentului. In casa care ne este pusa la dispozitie gasim conditii la care nu ne asteptam, avem saltele, baie si dusuri cu apa calda.

Practic satul Thang Hen este un fel de statiune, cu case/pensiuni, restaurant, terasa si bar. In zona se afla si lacul cu acelasi nume. Nu e inca sezon touristic, astfel ca in statiune e cam liniste.

Seara mergem la cina, o cina cu specific vietnamez, pe care o luam la restaurantul din zona. Chiar si eu care sunt pretentioasa la mancare, reusesc sa mananc pe saturate. De precizat ca incepand de azi, betele devin instrumentul nostru de mancat pentru urmatoarea perioada.

Foto: Elena Marin

Foto: Richard Huttler


Joi, 8 martie, Ziua Femeii – o sarbatoresc si vietnamezii. Dupa micul dejun plec impreuna cu Richard si Elena spre lacul Thang Hen. Luam si caiacul gonflabil cu noi cu ajutorul caruia ajungem la o intrare de pestera, din care iese raul subteran ce alimenteaza lacul. Exploram pestera ( denumita de noi TH01 ) pe o lungime de aprox. 200m, pana la un sifon; avem si de urcat o cascada de aprox 3m. Inspre iesire facem si topografierea ei. Nivelul lacul este scazut in aceasta perioada cu aprox 10m, se vad foarte bine urmele nivelului normal.

Revenim la tabara, iar dupa ce spalam echipamentele si luam pranzul, merg impreuna cu Elena in aval de tabara pentru prospectare. Gasim acolo o pestera turistica si chiar un bazin, probabil o baza de agrement amenajata la un moment dat. Observam si o vale seaca, care cu siguranta trebuie explorata.

Seara mergem la cina unde serbam ziua femeii J

Foto: Elena Marin


Vineri, 9 martie, plec impreuna cu Thang, Elena, Richard si Laurent la o resurgenta reperata de Nam cu o zi inainte. Peisajul este mirific, avatarul ar fi invidios daca ar vedea asa ceva J. Ajungem la o pierdere carstica ce alimenteaza pestera TH01, nu reusim sa inaintam prea mult din cauza crengilor si argilei in care te afunzi peste genunchi. Mergem apoi inspre resurgenta TH07 unde Laurent scufunda, vizibilitatea este foarte slaba si nu pasajul de trecere. La intoarcerea spre tabara gasim o pestera intr-o faleza ( TH06 ) care practic traverseaza muntele si iese in cealalta parte a lui, pe care o numim pestera tunel. Hotaram ca la intoarcere sa mergem pe alt traseu, astfel am facut un circuit in zona carstica a lacului Thang Hen. Ajungem obositi la tabara.

Seara suntem invitati la cina de gazda noastra, cea care detine casa in care stam. Cu aceasta ocazie reusim sa aflam si noi cateva din obiceiurile locale. Seara aceasta se dovedeste a fi cea mai racoroasa, cred ca sunt pe la 10 grade afara.
Foto: Elena Marin

Foto: Elena MarinFoto: Elena Marin

Sambata, 10 martie, plec impreuna cu Tudor, Elena si Thang la pestera tunel ( TH06 ) gasita ieri. In aprox. 1h30’ suntem la intrarea pesterii. Tudor escaladeaza pe o galerie laterala, aprox 35m. Traversam pestera si incepem topografierea ei. La intoarcere gasim si o galerie laterala care de asemenea are o iesire la exterior in faleza. Elena face cateva fotografii.
Foto: Elena Marin

Foto: Elena Marin

Foto: Elena Marin

Foto: Elena Marin

Duminica, 11 martie, plec impreuna cu Virgil, Elena, Tudor si Thang la prospectare la NV de tabara. Prima pestera reperata in faleza necesita o escalada destul de riscanta. Thang face escalada, insa din pacate pestera nu continua decat cativa metri. Incercam apoi sa traversam muntele, insa dam intr-o zona de jungla deasa, dificil de inaintat. Hotaram apoi sa ne impartim in 2 echipe pentru a fi mai eficieti, astfel incat Tudor si Elena merg intr-o directie; iar eu, Virgil si Thang in alta. La 15 minute dupa ce urcam pe o poteca gasim un aven cu potential, pe care il punem pe GPS pentru o explorare ulterioara. Mai sus, gasim intr-un abri, o gospodarie foarte interesant plasata; practic erau singuri in varful muntelui. Thang discuta cu localnicii pentru a afla informatii legate de pesterile din zona. Ne intoarcem ceva mai repede la tabara si incepem introducerea datelor topo in computer.


Luni, 12 martie, plec impreuna cu Virgil si Thang in zona lacului Thang Hen, pe valea gasita cu Elena cu cateva zile inainte. Gasim o intrare de aven ( TH20 ) care prezinta interes si luam punctele GPS pentru o ulterioara explorare. Coboram apoi intr-o dolina si gasim o noua pestera ( TH22 ) in care exploreaza putin baietii si se pare ca continua, deci cu siguranta ne vom intoarce si aici. Urcam apoi intr-o culme unde gasim o mica pestera pe care o topografiem ( TH23 ). Mai urcam putin si dam de o zona locuita, sunt vreo 2 case unde traieste o minoritate.. Oamenii sunt ospitalieri si ne invita la o tarie si un ceai J. Ne continuam apoi drumul si dam in soseaua ce duce spre Cao Bang. In satul urmator aflam de la localnici ca exista o captare de apa dintr-o pestera ( denumita TH15 ). Luam trusa topo cu noi, exploram si cartam. Ajungem la un baraj si un lac de sifon. Ajungem dupa 18.30 la tabara, insa echipa de scufundare nu a ajuns inca. Luam cina destul de tarziu, dupa ora 20.00. In aceeasi zi vin si ultimii membri ai expeditiei: Isabelle, Damien si George.

Foto: Thang
Marti, 13 martie, raman in tabara, am nevoie de o pauza. Gospodaresc, spal haine, merg la internet, ma odihnesc.

Miercuri, 14 martie, o parte a echipei pleaca intr-o tabara avansata la Bao Lac ( Richard, Laurent, Isa, Damien, George si Nam ). Cei ramasi plecam toti la cele 2 obiective reperate cu doua zile inainte. Tudor, Elena si Mowgli raman la aven ( TH20 ) pentru echipare, explorare ; iar eu si Virgil mergem sa topografiem pestera din dolina ( TH22 ). E o pestera stramta, descendenta, ce coboara pana la -60m; nu e o pestera in care iti face placere sa mergi. Cand iesim e aproape noapte, trecem pe la intrarea de aven si observam ca e inca echipat, semn ca echipa nu a iesit. Noi ne intoarcem la tabara si introducem datele topo. Dupa ora 20.00 ajunge si echipa de aven, aflam ca avenul coboara pana la aprox -150m pe vertical, iar apoi da intr-o sala de mari dimensiuni. Dupa o escalada pe o scurgere gasesc o noua galerie unde curentul de aer se pastreaza. E tarziu si se decid sa opreasca explorarea. Decidem la cina ca intreaga echipa sa mearga maine la aven.Foto: Virgil Dragusin

Foto: Virgil Dragusin

Joi, 15 martie, conform planului mergem toti la aven ( TH20 ) pentru a continua explorarea. Ajungem la sala unde s-a oprit Tudor cu o zi inainte si continuam explorarea intr-o sala de mari dimensiuni. Din pacate curentul de aer se pierde. Virgil si Thang iau probe de apa, Elena face fotografii, iar eu si Tudor incepem topografierea. Suntem nevoiti sa ne oprim datorita orei inaintate.

Foto: Elena Marin

Foto: Elena Marin

Foto: Elena Marin

Vineri, 16 martie, merg impreuna cu Elena si Thang la pestera Kirang, o pestera turistica amenajata in trecut, insa acum abandonata. Stam pana pe la ora 18.00 la foto.
Foto: Elena Marin


Foto: Elena Marin

Sambata, 17 martie, merg impreuna cu Tudor, Elena, Mowgli si Thang la sursele carstice reperate pe drumul catre Tra Linh. Mowgli se scufunda, iar eu fac fotografii. Ne continuam apoi drumul pana in satul Ban Khao unde Mowgli scufunda din nou. Aici resurgentele sunt chiar in mijlocul satului, astfel ca se aduna localnicii in jurul nostru. Miroase ingrozitor…
In aceeasi zi echipa de Bao Lac se intoarce in tabara de baza.Foto: Thang

Duminica, 18 martie, merg impreuna cu Tudor si Elena la pestera tunel ( TH06 ) pentru a face fotografii.


Foto: Tudor Marin

Foto: Tudor MarinFoto: Elena Marin

Foto: Elena Marin

Luni, 19 martie, mergem din nou la aven ( TH20 ) – eu, Virgil, Tudor, Elena, Thang. Tudor si Virgil fac o escalada de aprox 40m si dau intr-o galerie de 200m frumos concretionata pe care o si topografiaza. Intre timp noi facem fotografii. Ulterior incepem cartarea si dezechiparea avenului.

Foto: Elena Marin

Foto: Elena Marin

Marti, 20 martie, plecam spre o noua locatie, Ban Ga; la aprox 1h de mers cu masina. O prima echipa formata din Elena, Virgil, Tudor si subsemnata mergem spre pestera ( TR09 ) reperata de Laurent si Richard cu o zi inainte. E o pestera frumos concretionata. Topografiem cavitatea, iar Virgil si George iau ceva probe de apa. La intoarcere ne oprim si la 2 ponoare care comunica si pe care le carteaza Virgil ( TR15/16 ). Ne intoarcem in sat unde ne intalnim cu Nam; aflam ca masina tocmai a plecat sa duca spre tabara cealalta echipa, asa ca mai avem de asteptat aprox. 2h. Ne asezam in sat la o bere ca sa treaca timpul. Ajungem in tabara dupa ora 21.00 asa ca ratam cina…


Foto: Elena Marin

Foto: Elena Marin

Foto: Gheorghe Ponta

Miercuri, 21 martie, raman in tabara cu treburi casnice si administrative. Cred ca am luat o decizie buna, avand in vedere ca a inceput sa si ploua… Elena si Virgil vin devreme de pe teren asa ca mergem la restaurant si comandam cate o portie de cartofi prajiti pentru fiecare, fericire mai mare pentru aceasta zi nu se putea J. Noaptea avem parte de o ploaie torentiala, care reuseste sa ne trezeasca pe toti.

Joi, 22 martie, mergem cu totii cu un minibus inspre Cascada Ban Gioc si o pestera turistica din apropiere. Cascada se afla la granita cu China si este un obiectiv touristic important in zona. Din pacate drumul pana acolo este foarte rau si obositor. George la intorcere pleaca spre Cao Bang, pentru el expeditia se incheie aici.

Foto: Richard Huttler

Vineri, 23 martie, ne intoarcem in zona satului Ban Ga. Impreuna cu Virgil si Elena mergem la pestera TR10, o pestera activa ce traverseaza muntele. Pestera este foarte frumoasa si are 2 etaje fosile. Aproape de intrare Virgil vede si un sarpe in carouri verde si maro, despre care aflam ulterior ca e un sarpe foarte veninos. Oricum toata ziua numai serpi aveam in gand J. Reusim sa topografiem in intregime pestera si sa facem si cateva fotografii. Ne intoarcem in sat la masina, unde se stransese tot satul, asa ca schimba-te de neopren in vazut tuturor… Plecam si pe drumul de intoarcere ii recuperam pe scufundatorii ce avusesera alte obiective.

Foto: Isabelle Perpoli

Foto: Elena Marin

Foto: Elena Marin

Sambata, 24 martie, merg impreuna cu Tudor si Elena la un aven aflat deasupra de pestera TH01. Eram curiosi daca avenul da in portiunea de pestera explorata déjà, sau dupa sifon. Tudor echipeaza si coboram ~70m pana dam in galerie. Ajungem in portiunea dintre cascada si sifon. Facem cateva fotografii si topografiem spre iesire. Ajungem ceva mai repede la tabara, asa ca am timp sa mai introduc niste date topo in computer si sa ne ocupam de curatarea echipamentelor.
Foto: Elena Marin

Foto: Elena Marin

Foto: Elena Marin

Foto: Elena Marin

Duminica, 25 martie, este ziua de facut bagaje/inventar/curatenie. Colectam fotografiile si datele reperate din teren pentru realizarea raportului expeditiei. Seara suntem invitati de gazda noastra la cina. Avem parte de o masa bogata cu mancare si bautura locala la discretie. Mergem apoi la karaoke, exista si asa ceva in zona…

In aceeasi zi, Damien si Isa pleaca spre Cao Bang si apoi la Hanoi cu autobuzul de noapte.Foto: Elena MarinFoto: Elena Marin

Luni, 26 martie, ne trezim la ora 6.30 stiind ca la 7.00 vine minibusul sa ne ia. Facem ultimele bagaje si curatenie. Planurile se schimba putin fata de cele facute cu o zi inainte si se pare ca mergem cu acest bus pana la Hanoi. Facem o pauza unde luam pranzul, un orez prajit foarte bun. Desi plecam devreme din tabara, de abia pe la ora 17.00 ajungem in Hanoi. Drumul e foarte obositor, trecem prin multe localitati, drumul e rau, circula multe camioane, claxoane la greu…


Ajunsi in Hanoi o parte a echipei merge sa se cazeze la hotel, iar noi ( eu, Virgil, Elena si Tudor ) plecam cu o masina inchiriata spre HaLong. Desi e relativ aproape ( 130 km ) facem aprox. 3 ore jumatate pana acolo. Soferul nostru ne ajuta si sa gasim un hotel la prêt bun. Ne cazam rapid si mergem sa mancam la un restaurant cu specific marin. Desi reticenti la inceput in a comanda specialitati marine am ajuns in a manca toti caracatita, scoici si peste. La intoarcere baietii negociaza pentru ziua de maine excursia in golful HaLong Bay.


Marti, 27 martie, din nou trezirea de dimineata, caci la ora 7 trebuia sa fim in port. Luam cate ceva de rontait/baut si ne imbarcam. Nu e o barca lux, insa de ajuns pentru ce aveam noi nevoie, plus ca eram doar noi. Ne indepartam de tarm si incep sa se vada piramidele de calcar, cele pe care le-am tot vazut prin pozele de pe internet. E un loc pe care mi-l doream foarte mult sa il vad. Intr-adevar e un peisaj de vis, facem fotografii, filmam. Luam cafeaua pe barca si admiram peisajul “de vis”. Avem in pachetul de azi si 3 obiective pe insule: 2 pesteri turistice si o urcare pe o insula la un punct de belvedere de unde puteai vedea in toate directiile peisajul din golf. A fost interesant sa vedem pesterile amenajate, sunt pesteri mari, frumoase, cu mari concretiuni, insa luminate cu diverse culori, inclusiv mov, roz J. Avem in program si pranzul pe vas, astfel ca mancam din nou specialitati marine: calamari, caracatita, scoici etc. A fost un pranz bogat si bun. Din pacate vremea nu a fost de partea noastra, mai tot timpul a fost innorat, au fost putine momente in care s-a luminat putin cerul. Se pare ca asa este in general vremea aici, ar fi un vis sa vezi si cer senin. In jur de ora 2 ne intoarcem la tarm si plecam spre Hanoi. Din nou avem peste 3 ore de drum, plus traversarea orasului pana la hotel. E o nebunie sa conduci in orasul acesta, fara reguli de circulatie, cu multe mijloace de circulatie: masini, biciclete, motorete plus tarabe pe marginea drumului si bine populat. In orice caz soferul si ghidul nostru a fost de nota 10.

Foto: Virgil DragusinAjunsi la hotel ne cazam si ne intalnim cu ceilalti care erau déjà de ieri aici ( Richard, Laurent, Mowgli ). Avem o ora in care trebuie sa cautam niste magazine cu suveniruri, era ultima zi, iar noi nu am reusit sa luam nimic nici pentru prietenii nostri, dar nici pentru noi. Norocul nostru a fost ca ne-am cazat intr-o zona cu astfel de magazine, unde am vazut si multi turisti. Ne intoarcem la hotel, ne reunim toti si mergem sa luam o ultima cina impreuna. Suntem obositi, astfel ca ne intoarcem la hotel, reorganizam bagajele si la somn.

Miercuri, 28 martie, trezirea la 6.00, iar la 6.30 plecarea spre aeroport. Ajungem relativ repede, adica 45 minute. Avem timp suficient sa mai luam ceva suveniruri. Ne imbarcam cu directia Moscova o echipa de cinci ( eu, Virgul, Mowgli, Tudor, Elena ). Avem un zbor lung de 10 ore…

In Moscova dumurile noastre se despart, Mowgli zboara spre Paris, Virgil spre Dusseldorf, iar noi spre Praga. Ne imbarcam pentru Praga, iar dupa un zbor de 2 ore juma si inca 2 ore de stat in aeroportul din Praga plecam spre Bucuresti. Aici oboseala pune stapanire pe mine, astfel ca adorm instant si ma trezesc doar la aterizarea in Bucuresti. La aeroport ne asteapta Mihai si ne duce acasa. Pe la 2 noaptea reusesc sa dorm si nu ma trezesc pana la ora 9.00.

Joi, 29 martie, pregatesc bagajele, iar apoi ma duce Tudor la aeroport cu destinatia finala, Timisoara.

Pot sa zic ca am avut parte de o noua experienta frumoasa, cu oameni dragi si intr-o locatie exotica.

Mai multe informatii despre rezultatele expeditiei pot fi gasite pe site-urile si blogul expeditiei:

- site Expe Vietnam 2012 Romana

- site Expe Vietnam 2012 Franceza

- site Expe Vietnam 2012 Engleza

- blog Expe Vietnam 2012 Franceza

- site Descopera.ro - Partener Media

Multumim gazdelor noastre, Thang si Nam!

2 comentarii:

calinr spunea...

respect

Mihaela Giorgiana Dogaru spunea...

oauuu
superbe locuri !