sâmbătă, 19 martie 2011

Jurnal al Expeditiei din Laos - 03 - 22 febr. 2011

Vreau sa incep cu multumiri pentru sponsorii care ne-au ajutat in realizarea expeditiei in acest an, atat financiar, in echipamente sau prin promovarea in media. Alaturi de acestia vreau sa multumesc in nume personal unor buni prieteni care m-au ajutat foarte mult: Rodica si Narcisa.

Iar acum incepe povestirea...

A trecut 1 an de cand ne-am intors din Laos, insa amintirile sunt inca foarte proaspete. Data de 3 februarie se apropie si ma ocup de ultimele pregatiri pentru plecarea intr-o noua expeditie: cumparaturi, bagaje etc.

Echipa e putin diferita fata de anul trecut, avem 4 noi membri: Calin, Isabelle, Mowgly si Kiss, iar 3 din echipa anului trecut nu mai participa si in acest an. Astfel ca suntem 12 speologi si scufundatori , din care 7 romani si 6 francezi.

Joi seara pe data de 3 febr. plec din Timisoara cu trenul de noapte la cuseta, astfel incat sa ma pot odihni. Dorm toata noaptea fara probleme.

Vineri dimineata Tudor ma ia de la gara si plecam acasa pentru a ne mai ocupa de cateva lucruri inainte de plecare: e-mailuri, site, telefoane, refacere si cantarire bageje. La ora 15 Marius ne duce la aeroport, din drum o luam si pe Elena. Urmam formalitatile necesare si asteptam imbarcarea. Decolarea intarzie aprox 30 min din cauza vremii de la Frankfurt, insa nu ne facem probleme caci avem timp pentru escala. Cele 2 ore si jumatate trec imediat si ne trezim la Frankfurt. E cel mai civilizat aeroport care l-am vazut pana acum. E ora imbarcarii asa ca ne ocupam locurile si nu mult timp dupa decolare adorm. Ma trezesc doar sa iau masa si apoi din nou la somn. Cu 2 ore inainte de aterizare ma trezesc, luam micul dejun si ne pregatim pentru aterizarea la Bangkok. Zborul de la Frankfurt pana aici a durat aprox 10 ore.


La Bangkok este ora 15.00, data de 5 febr. Urmeaza formalitatile pentru obtinerea vizei. Incepand cu acest an si romanii pot sa obtina " visa on arrival " la intrarea in Thailanda, numai este nevoie de a lua viza de la consulatul din Romania. Ne dam seama la intoarcere ca nu este deloc un avantaj....
Aici ne intalnim si cu Calin care a ajuns cu jumatate de ora inaintea noastra. Primim rapid viza, doar completand un formular si atasand o poza ( important este sa ai si biletul de avion care sa dovedeasca intoarcerea in tara ). La iesirea din aeroport ne asteapta Laurent si Richard. Pupici alea alea... :)
Ne echipam cu hainele de vara si iesim sa infruntam caldura specifica acestei perioade, peste 30 grade. Luam 2 taxiuri inspre autogara Mo Chit ( Northern Bus Station) de unde trebuie sa luam autobuzul inspre Nakorn Phanom.


Prima tangenta cu mancarea thai nu este prea fericita, am ales ceva ce arata a tocanita de carne cu fasole verde, insa ca gust nu ne-am dat seama ce este: carne, soia sau altceva. Acest lucru nu ar fi fost prea nasol daca nu era foarte picant. In fine, am sfarsit prin a manca cipsuri cu bere :) .
Mai avem ceva timp pana la plecarea autobuzului asa ca merg cu Calin si Elena in piata de langa autogara sa cumparam niste fructe: ananas, papaia si alte fructe necunoscute.

Se face ora 20 asa ca ne intreptam inspre peronul de unde trebuia sa luam autobuzul VIP. Ne intalnim aici cu Mihai, Andreea si Kiss. Biletele pentru autobuz au fost cumparate de ei cu o zi inainte, de obicei e greu sa mai gasesti locuri cu cateva ore inainte, cu atat mai mult cu cat noi suntem 9 persoane. Ne instalam pe scaunele confortabile din autobuz si ne punem la somn. Reusesc sa dorm cateva ore, insa cu intreruperi. La ora 6 dimineata ne trezeste muzica, ne apropiem de statia finala.



Ajungem in autogara Nakorn Phanom de unde luam luam Tuc-Tuc'urile inspre vama cu Laosul. Este deja duminica si data este 6 febr. Avem aici de asteptam pana la ora 8 cand se deschide vama. Luam cateva cadre foto si video de pe malul Mekongului, iar apoi in timpul ramas pregatim o lista cu ce avem de cumparat din Takhek. Luam bac-ul si trecem Mekongul pana in Laos, la vama din Takhek. Urmeaza formalitatile pentru obtinerea vizei de Laos: formulare, poza si taxa de viza ( 30$ ). Ne intalnim si cu dl. Vaninvong si Song ( soferul pe care l-am cunoscut si anul trecut ).










Ne impartim in mai multe echipe pentru a rezolva cat mai rapid chestiunile necasare: schimbarea banilor in moneda nationala Kips, achizitionarea de mancare, butelii oxigen, trimiterea primului newsletter etc. Luam pranzul la restaurantul american stiut de anul trecut si plecam apoi cu camioneta condusa de Song inspre tabara noastra, Sala Konglor.

Sunt aprox 150 km de mers cu camioneta, pe care ii facem in 4 ore. Pe la ora 17.00 ajungem la Sala Konglor, locatie aflata pe malui raului Nam Himboun si inconjurata de padure. E foarte frumoasa locatia.




Ne luam casutele in primire si fiecare isi pregateste culcusul lui, plase de tantari, echipament personal etc. Gazdele ne servesc cu o bere de bun venit si o cina delicioasa. Masa o luam pe terasa pensiunii, chiar pe malul apei. Nu dupa mult timp cadem la datorie, foarte obositi dupa 2 zile si nopti de calatorit cu avion, autobuz, camion...



Luni pe data de 7 febr. ne trezim de dimineata pentru a lua micul dejun stabilit pentru fiecare zi la ora 7.30. Un lucru minunat fata de anul trecut este faptul ca avem PAINE dimineata. Painea este un aliment greu de intalnit in aceste zone. Urmeaza apoi despachetarea butoaielor cu echipamente speologice si de scufundare ce au ramas de anul trecut aici. Eu si Andreea ne ocupam de inventarierea medicamentelor.

Luam pranzul si facem 2 echipe pentru o prima iesire pe teren. Eu plec impreuna cu Calin, Elena, Laurent si Richard pentru reperarea unui sifon si a unei resurgente ( Khoun Houay Set ). Avem si un ghid laosian cu noi care ne duce pana la acestea. Facem aprox. 2 ore pana aici, prin traversarea de cateva ori a raului Nam Himboun. La resurgenta Richard avand masca scufunda sa vada daca continua si se pare ca da, vor avea de lucru aici. Elena si Calin urca putin pe o poteca langa resurgenta si gasesc o pestera pe care o exploreaza rapid, clar avem si aici de lucru.
La intoarcere ghidul ne duce prin alta parte, cert e ca in 40 min suntem la tabara.








Descarcam filmele si fotografiile facute pe parcursul zilei si luam apoi cina. Pe la ora 22 ajung si ultimii membri ai expeditiei: Damien, Isa si Mowgly.

Marti - 8 febr - dupa micul dejun facem o sedinta cu totii pentru recapitularea tuturor informatiilor legate de logistica, echipament, obiective, responsabili. Facem apoi echipe si plecam pe teren.







Pentru mine aceeasi echipa si aceeasi locatie ca si ieri. Laurent si Richard scufunda la Khoun Houay Set, iar eu, Elena si Calin mergem pe langa faleza pentru a cauta alte intrari de pestera. Calin si Elena urca in faleza unde gasesc o pestera pe care o exploreaza pana ajung la niste puturi. Ne intoarcem la resurgenta si urcam la pestera gasita ieri pentru a o carta. O denumim Khoun Houay Set 01 Bis. Nu dureaza foarte mult cartarea pentru ca pestera nu este foarte mare. Gasim aici insa multe genuri de animale de pestera: scutigere, uropyge , aranieni imensi. Reusim sa facem si cateva fotografii. Coboram la resurgenta si plecam impreuna cu baietii inspre tabara.





In tabara facem dusul de improspatare si apoi fiecare cu treaba lui: umplere butelii, prelucrarea datelor topo pe calculator, descarcare foto si video etc. De precizat ca in acest an avem si dus, fie el si cu apa rece... Urmeaza cina si la somn.


Miercuri - 9 febr -schimbam destinatia si plecam inspre Tham Houay Sae ( sau P. cu apa limpede ). Echipa este formata din Calin, Elena, Kiss si subsemnata. Tudor fusese aici cu o zi inainte si nu a explorat decat partial pestera, nu stiam cat mai continua. Ne inarmam astfel cu trusa topo si plecam in explorare. Pestera este foarte frumoasa cu sali si galerii mari, insa totul e taios si dur, plin de septe si lingurite. Se vede foarte clar cum apa lucreza aici. Ajugem la primele 2 sifoane unde lasam echipamentul carat pentru ceilalti scufundatori ce vor veni aici. Kiss ne duce la al trilea sifon unde el ramane pentru a lua probe si a face masuratori. Noi ne continuam drumul, dam de alte 2 sifoane, apoi un mic taras urmat de o catarare. Pestera mai continua cateva sute de metri, se vede si un alt nivel, prin diverse diaclaze se poate cobori. Dupa o alta catarare dam de un sifon si o iesire in faleza. Incepem topografierea si coboram la un nivel inferior unde dam de o noua iesire in faleza. Practic muntele e ciuruit, sunt multe iesiri in faleza si se pare ca pestera se dezvolta paralel cu faleza. Topografiem la intoarcere si ajungem in sala unde il lasasem pe Kiss. Ne duce la o noua galerie gasita de el unde se afla un lac imens si clar si de o adancime foarte mare. Ne intalnim aici si cu Tudor si Mowgli care verifica sifonul, daca continua. Noi ne continuam cartarea si plecam inspre iesire. Luam si cateva cadre foto. Gasim si un bilet lasat de baieti prin care ne avertizeaza ca acolo este un sarpe. Aflam cand ajungem in tabara ca au vazut o vipera de aprox 2 m lungime, pe care au si fotografiat-o.






Ajunsi in tabara luam cina si facem planificarea pentru a doua zi. Practic in fiecare seara dupa cina facem o sedinta in care fiecare echipa povesteste ce a facut in ziua respectiva, iar apoi stabilim obiectivele pentru ziua urmatoare. Astfel stim exact pentru ziua urmatoare daca avem nevoie de porteri, tuc-tuc si de ce echipamente avem nevoie.

Joi - 10 febr - plec impreuna cu Tudor, Elena si Richard inspre satul Nam Him pentru a trimite newsletterul. Avem de parcurs aprox 45 km pana aici. Profitam de aceasta ocazie pentru a mai cumpara mancare necasara pentru micul dejun/pranz si combustibil. Pe drumul de intoarcere intram in satul Ban Na Mouang. Plecam inspre faleza pe coordonatele GPS ce le aveam din rapoartele speologice anterioare. Ajunsi la faleza dam de o pestera cu un curent de aer. Aici si-au gasit adapost de caldura bivolii din zona. Dupa o catarare pe o galerie suspendata ne dam seama ca pestera se termina. Mergem apoi pe marginea falezei si dupa aprox 200m dam de o alta intrare de pestera cu un puternic curent de aer. Intram aici si dam de imense colonii de paianjeni. Continuam explorarea pana ajungem la sifon. Avand in vedere ca este o ora destul de inaintata hotaram ca scufudarea sa se faca a doua zi, iar azi sa facem topografierea. Eu si Tudor ne apucam ne topo, iar Elena si Richard fac cateva cadre foto. Dupa o urcare pe un plan inclinat plin de nisip dam de un put care nu poate fi coborat fara echipare TSA. Finalizam topografierea si plecam inspre Ban Na Mouang unde Song ne asteapta cu camioneta. Pestera gasita se numeste Tham Khoun Hoauy Lom.






Seara avem parte de o cina bogata si delicioasa, cu tocana de legume cu carne de bivol, iar apoi peste prajit. Dupa stabilirea planului pentru a doua zi plecam la culcare.




Vineri - 11 febr - plec impreuna cu Calin si Elena la pestera gasita in faleza la 50 m de Tham Khoun Houay Set. Calin incearca sa echipeze putul gasit, insa ne da destule probleme, totul e scurgere si e greu sa gasim locuri pentru echiparea TSA. Eu am avut jobul de asistenta de monitor aici :) Elena face cateva cadre intre timp. Ne apucam apoi de topografiere si dupa finalizare facem si cateva fotografii. Luam dintr-o stalactita si probe pentru Kiss.











Sambata - 12 febr - aceeasi echipa: eu, Elena, Calin. Plecam la pestera gasita cu 2 zile in urma, Tham Khoun Hoauy Lom, pentru a continua echiparea putului. Din pacate putul nu continua asa ca pana la finalizarea dezechiparii lui de catre Calin, noi facem fotografii. Ulterior ne ajuta si Calin la realizarea fotografiilor, eu - fotomodel, Calin - blitzar sef, iar Elena - maiestru fotograf. Terminam destul de repede si mai avem ceva timp asa ca mergem pe langa faleza sa vedem daca nu mai gasim vreo intrare de pestera, nimic insa... O luam apoi la pas pana in satul Ban Na Mouang si apoi pana la sosea. Camioneta ne astepta aici. E foarte cald asa ca luam 2 beri reci sa ne mai racorim. Mergem apoi intr-un alt sat in apropiere pentru a ii recupera pe ceilalti: Laurent, Tudor, Isa si Damien. Pana sa vina acestia ne plimbam putin prin sat sa observam obiceiurile localnicilor. Copiii vin in jurul nostru se bucura si vor sa fie fotografiati. Localnicii in aceasta perioada se ocupa cu cultivarea de tutun, culeg frunzele care incep sa se usuce, iar apoi le pun in niste cuptoare imense ca sa se usuce. Unii copii se pare ca au aceleasi obiceiuri ca si pe la noi, joaca carti. Calin interactioneaza cu ei, intra in jocul lor; din cate ne-am dat seama jucau "septica ". Ajung si ceilalti la camioneta si plecam spre tabara.


















E o seara foarte friguroasa, bate vantul toata noaptea. E foarte ciudata vremea pentru acesta perioada in Laos.

Duminica - 13 febr - desi imi propun sa raman in tabara pentru ca a inceput sa ma ia oboseala, dar si pentru ca vremea este inchisa, decid sa merg impreuna cu Elena si Laurent cu piroga pe raul Nam Himboun. Daca am fi avut parte de vreme buna probabil ca ar fi fost o zi extraordinara, am fi avut parte de peisaje minunate, insa la nici 10 minute dupa plecare incepe o ploaie torentiala care tine aprox 3 ore si care ne uda pana la piele. Stam astfel uzi toata ziua. Dupa 4 ore de coborare pe rau, ne oprim intr-o zona de unde o luam la pas inspre faleza pentru a repera niste izvoare. Din pacate insa nu gasim nimic si ne intoarcem la barca. Acum trebuie sa urcam pe rau, parca timpul trece mai greu; sunt multe locuri in care apa e mica si trebuie sa ne dam din barca si sa o impingem, insa Laurent ne salveaza de cele mai multe ori.







Ajungem in tabara pe la ora 18 obositi si muiati bine. Ma spal rapid si iau haine uscate pe mine. Luam cina, iar apoi primim un desert cu specific laosian, ceva fructe in lapte de cocos. Sarbatorim apoi cu 2 sticle de vin alb, nu stim ce, insa putem inventa, de ex ziua lui Calin :)))

Luni - 14 febr -din nou o zi innorata si inchisa. Plec impreuna cu Elena si Calin in prospectare la exterior. Vrem sa urcam pe o vale pe care o reperam inca de pe malul raului Himboun, insa cu cat ne apropiem observam ca este si o poteca, probabil folosita de localnici sa ajunga dincolo de munte. Incepem sa urcam pe poteca, unde dam de o adevarata jungla. E foarte frumos, insa obositor avand in vedere ca tot timpul trebuie sa fi atent unde pui mana si piciorul. Ajungem astfel la cota 430m si observam ca drumul continua pe curba de nivel. Nu prea are rost sa continuam caci probabil ar mai fi de mers cateva ore bune ca sa traversam muntele. Coboram si mergem apoi pe langa faleza pana la Tham Khoun Houay Set pentru a vedea daca nu gasim alte intrari de pestera. Faleza este ciuruita, multe intrari de pestera, insa doar atat, nu continua prea mult nicuna dintre ele. Reusesc sa imi sclantesc putin glezna dreapta...










La resurgenta ne intalnim cu Richard, Tudor, Laurent si Mowgly care s-au scufundat si dupa explorare au facut si cateva fotografii sub apa. Plecam impreuna spre tabara, reusim sa ne odihnim putin pe terasa stand pe sezlonguri. Seara este din nou foarte frig, cred ca pe la 10 grade. Observ ca mi s-a umflat putin glezna, asa ca decid ca a doua zi sa fac mai putin efort, adica sa merg mai putin si nu pe teren accidentat.





Marti - 15 febr - merg impreuna cu Laurent, Richard, Calin , Mihai si Mowgly la Khoun Houay Set. Laurent se scufunda cu " rebreather " sau " recicleur " cum i se spune in franceza. Mihai filmeaza, iar Richard face fotografii. Eu ii asist de la suprafata si le fac poze :)













Miercuri - 16 febr - decidem sa atacam un obiectiv important Tham Nam Non, asa ca plecam in numar mare si mai de dimineata decat de obicei. Confomatia pesterii e modificata fata de anul precedent. La 50 min de la intrarea in pestera dam de un lac care nu era anul trecut. Apa este destul de rece pentru pesterile din zona, doar 16 grade, si ajunge pana la bust. Ne reorganizam putin si formam mai multe echipe: Tudor si Mihai care merg sa se scufunde in "galeria surprizelor " si apoi in sifonul final sa reechipeze; eu, Richard, Elena si Calin ramanem pe galeria principala si facem fotografii pana la iesire; iar Kiss si Andreea raman sa ia cateva probe si de asemenea fac fotografii. Eu sunt din nou fotomodel, insa il mai las si pe Calin cand ie de catarat pe cei mai inalti bolovani din galerie :). Ca sa va imaginati despre ce sali imense vorbim, pot sa va spun caci comunicarea intre fotograf si blitzari se face prin statii.






La ora 18.00 suntem toti afara si ne recupereaza camioneta. Seara dupa cina si sedinta de seara aflam ca exista in zona o petrecere/discoteca, asa ca formam o echipa si plecam cu o camioneta. Ajungem de fapt in satul Ban Na Mouang, unde fusesem acum cateva zile. Aici era de fapt un festival cu ocazia inaugurarii unui templu. Putem asemana ce vedem aici cu un festival al berii de la noi: bere, mancare, tarabe unde se vand toate cele, scena, se canta, se danseaza etc. Incercam sa ne integram, dansam alaturi de localnici, stam cu ei la masa. Stam aici pana la miezul noptii si apoi mergem la somn ca ne asteapta o zi grea.









Joi - 17 febr. - trezirea de dimineata, micul dejun, pregatirea echipamentului. Plecam intr-o echipa formata din: Elena, Tudor, Calin, Laurent si subsemnata inspre Nam Non. Echipa de gagici, adica eu si Elena avem de continuat echiparea unui put unde s-a oprit echipa de anul trecut din lipsa de coarda. Pana sa ajungem aici avem de traversat 5 lacuri, 2 dintre ele chiar innot. Urcam pe coarda lasata aici de anul trecut si continuam pe galerie pana la put. Elena se ocupa de echiparea putului cu gujoane. Totul aici e argilos. Cobor apoi si eu, dam de o diaclaza care se termina in ambele capete cu lacuri. Urcam inapoi putul, Elena dezechipeaza si coboram in galeria principala. Luam rapid masa de pranz si mergem pana la sifonul terminal sa lasam un bilet baietilor ca suntem in regula si iesim din pestera.

Avem din nou de traversat cele 5 lacuri, insa mergand rapid nu resimtim frigul. La 18.30 suntem la camioneta. Ajungem in tabara si rapid ne luam haine curate si uscate. Cina si la somn...
Cei 3 flacai traverseaza sifonul si ies in jungla dupa 2 ore de mers prin pestera. Din start ne asteptam ca ei sa finalizeze de explorat si topografiat mai spre seara, de aceea nu i-am asteptat la cina. Insa nu tarziu dupa ce ne-am bagat in pat am auzit ca au sosit, clar s-au miscat rapid.

Vineri - 18 febr. - raman in tabara impreuna cu Tudor si Andreea. Sunt destule de facut si aici: de spalat echipament, pregatit newsletter, inventar echipament. Trece foarte repede ziua, insa partea buna este ca avem parte de un pranz delicios la pensiune: cartofi prajiti si o friptura de porc la gratar :)







Sambata - 19 febr - merg impreuna cu Laurent si Richard la Tham Mouay Mouang, resurgenta unde anul anterior am facut niste poze misto. Cei doi sunt pregatiti sa faca fotografii in sifon, iar eu sa le fac cateva poze la intrarea si iesirea din scufundare. Baietii nu stau insa prea mult in scufundare, apa se pare ca este cam murdara. La ora 14 deja suntem la sosea asteptand camioneta care trebuia sa ne ia la ora 17. Bariera de limba ne face sa avem probleme de comunicare, nu prea avem cum sa ii explicam omului ca vrem sa ajungem la Sala Konglor. In cele din urma comunica cu cei de la pensiune si vine un sofer mai rapid sa ne recupereze.












E ultima seara aici, greu de crezut ca deja au trecut 2 saptamani si ca maine plecam acasa, ne despartim de acesti oameni minunati :( .
Descarcam pe computer ultimele poze, date topo si pregatim newsletterul. Gazdele ne pregatesc la cina festiva 2 purcelusi la protap cu legume.


Duminica - 20 febr - trezirea la ora 6.oo, strangem bagajele, iar dupa micul dejun ne luam la revedere de la gazde si plecam cu camioneta inspre Takhek. Din echipa noastra mai raman pentru o saptamana: Mihai, Andreea, Damien, Isa si Mowgly. Ei vor continua explorarile in zona.
La Takhek ajungem la ora 12.00, unde ne intalnim cu Vanivong si echipa lui Charly care tocmai incepe o expeditie speologica in Laos.

Eu merg la internet pentru a trimite newsletterul. Dupa pranz plecam spre vama pentru a face formalitatile de iesire din Laos. Luam bacul pentru trecerea Mekongului. Pana aici toate bune si frumoase...de acum incepe calvarul...

Urcam scarile ce dau in vama Nakorn Phanom, completam documentele necesare pentru "visa on arrival" si stam la rand. Avem parte insa de o mare surpriza, la ghiseu ni se spune raspicat sa noi, romanii, nu putem obtine viza si nu putem intra in tara. Incercam sa obtinam mai multe informatii si aflam ca la aceasta vama nu se da " visa on arrival " si ca o putem obtine la Mukdahan. Intram astfel pe cronometru, a doua zi avem avionul inspre Romania si daca il pierdem suntem "morti". Astfel ca nu avem decat sa trecem din nou cu Mekongul, sa reintram in Laos, sa ajungem la Savanaketh unde sa iesim din Laos si apoi sa ajungem la Mukdahan de unde sa obtinem viza si sa luam autobuzul spre Bangkok. Traseul era simplu insa erau multe necunoscute. Ne despartim de Laurent si Richard care intra in Thailanda fara probleme. Toti speram ca a doua zi sa ne reintalnim si nu asa sa se termine expeditia si timpul petrecut impreuna...

Astfel ca la intrarea in Laos apelam la Dl. Vanivong si cu ajutorul lui intram rapid in tara si luam un microbuz care ne duce la Savanaketh. Aici iesim din Thailanda si asteptam un autobuz care sa ne treaca podul de peste Mekong. Avem 1h de asteptare pana la ora 19.20 cand pleaca autobuzul spre Mukdahan, timpul se scurge si nu este deloc in favoarea noastra. Aflam aici ca avem ultimul autobuz spre Bangkok la ora 21.00. Vine si autobuzul si ajunsi in vama Thailandei cerem informatii despre "visa on arrival ". Cand aud de Romania oamenii de la vama intra in panica, unde, ce, cum??? parca am fi de pe alta planeta ?! Explicam cum am intrat in tara si ca Romania poate obtine "visa on arrival". Dupa cateva telefoane oamenii de la ghiseu afla ca pot sa ne dea astfel de viza. Pregatim documentele nesecare si le predam acestora. Apoi asteptam, asteptam, asteptam si se face ora 20.00...suntem cu ochii pe ceas. In cele din urma primim viza si oarecum fericiti alergam cu bagajele undeva sa luam un taxi, o masina inspre autogara. Aflam de la un baiat care vorbeste engleza ca avem 13 km de mers pana acolo si in cele din urma decide sa ne duca el. Mai avem putin pana la ora 21... Ajungem in autogara si aflam ca ultimul autobuz spre Bangkok este plin si nu se mai dau bilete. Tudor il convinge insa pe sofer sa ne dea bilete pe jos...
Urcati in autobuz suntem cei mai fericiti oameni. Desi stim ca va urma o noapte foarte grea nimic nu mai conteaza, am reusit!!! Ne ocupam locurile pe jos, pe culoarul dintre scaune si incercam sa dormim.

In Bangkok ajungem la ora 7 dimineata; este luni, data de 21 febr. In autogara Mo Chit ne reintalnim cu Laurent si Richard, este un moment de mare bucurie si emotie. Lasam bagajele aici si plecam inspre oras. Avem o zi la dispozitie pentru vizitarea catorva obiective: Grand Palace, China Town si o plimbare pe raul Chao Praya.























Ne indreptam apoi inspre aeroport unde ne schimbam, cantarim bagajele, luam cina si ne pregatim de imbarcare. A venit momentul sa ne despartim de Laurent si Richard care zboara inspre Franta. Noi ne imbarcam inspre Viena unde avem escala. Nu decolam bine ca eu si adorm, sunt foarte obosita. Ma trezesc doar sa iau cina si cad din nou la datorie, pana la micul dejun ce il luam cu 2 h inainte de aterizare. Ajungem la Viena pe la ora 5 dimineata asa ca putin magazine sunt deschise pe aici. Ne pregatim pentru zborul de Romania si astfel ca la ora 9.40 suntem la Bucuresti. Ne asteapta Marius la aeroport si ii multumesc pentru aceasta. La Bucuresti ninge si e destul de frigut. Ajungem acasa la Tudor si Elena, despachetam, iar apoi parintii lui Tudor ne servesc o masa delicioasa.

Imi iau la revedere de la Elena, iar Tudor ma duce la aeroport, eu avand avionul inspre Timisoara pe la ora 17. Am de asteptat in aeroport vreo 2h. Simt insa ca am ajuns la Romanica, am cam inghetat in aeroport in cele 2 ore de asteptare. La ora 19.00 Bogdan ma asteapta la aeroport si ma duce la casa mea....

Cam aceasta a fost experienta mea in cea de-a doua expeditie in Laos, am petrecut zile frumoase alaturi de oameni dragi. Multumesc tuturor!

In speranta unei noi expeditii ma opresc aici si sper ca pozele sa vorbeasca mai mult!

Ioana

PS: fotografiile au fost realizate de membri Expeditiei Laos 2011

Un comentariu:

Oana C spunea...

Experiente care schimba viata si perceptia asupra lumii in general. Sa ai parte de cat mai multe calatorii inedite prin toate junglele lumii, in scop speologic sau nu.......