marți, 22 iunie 2010

Exercitiu Salvaspeo P. Humpleu - 18-20.06.2010

Conform calendarului de actiuni CORSA urmeaza exercitiul salvaspeo de la Humpleu. Exercitiul a fost organizat de CORSA - Salvaspeo Romania, filiala Cluj cu sprijinul ISU si SMURD Cluj. Asa ca fac pe dracu'n patru sa ajung la locul cu pricina: plec cu microbuz pana in Oradea, acolo ma recupereaza gasca de la Cristal: Potyi, Adina,Cristina si Ani si plecam inspre IC Ponor. Ajungem undeva pe la ora 12 noaptea. In tabara deja erau instalate ceva corturi, unii dormeau, altii se incalzeau in jurul focului, iar altii faceau ultimele pregatiri pentru a doua zi. Se discuta cateva aspecte legate de organizare, se inregistreaza participantii, iar apoi la somn ca urmeaza o zi grea.

Sambata la ora 8.00 e stabilita prima sedinta, se incepe prin formarea echipelor si pregatirea echipamentului. Rolul meu a fost acela de a prelua fisele de inscriere de la participanti, de scriere a fiselor de misiune pentru sefii de echipa si realizarea unei diagrame a actiunii, de fapt un fel de secretara la punctul de comanda ;-) Datele mi-au fost furnizate de cei 2 shefi ai actiunii: Rus Tudor si Vari Laci, ambii cu specializarea Consilier Tehnic Salvaspeo ( CT ).Scenariul exercitiului a fost urmatorul: o echipa de speologi a ramas blocata din cauza unei viituri in Pestera cu Apa din Valea Firei, iar o persoana din o a doua echipa aflata in Pestera Humpleu a suferit o fractura de picior. Pentru evacuarea apei din sifonul din prima pestera ne-au fost puse la dispozitie doua motopompe portabile de catre ISU Cluj. Sifonul a fost golit total cu cele doua motopompe, dupa care s-a evacuat targa pe o tiroliana din apropierea intrarii in pestera.

In Pestera Humpleu s-a evacuat targa din Sala Mare. Aici au fost delegate 4 echipe ce aveau fiecare cate un tronson de echipat si evacuat targa, plus echipa de ASV ( asistenta victimei ). Exercitiul a durat aproape opt ore desfasurandu-se paralel in cele doua cavitati.

La exercitiu au participat 78 de persoane care au lucrat efectiv in cele doua pesteri, printre acestia aflandu-se 12 asistenti si medici, care au venit pentru a asigura asistenta victimei, membrii ai formatiunilor Salvamont din Cluj si Margau, membrii Salvamont-Salvaspeo din judetele Bihor, Arad, Mures, membrii salvaspeo din Bucuresti, Cluj, Alba, Timis, 12 persoane din cadrul ISU Cluj, un echipaj de la SMURD Cluj si unul de la Ambulanta Cluj. In total aproximativ 100 de persoane. A fost cel mai de amploare exercitiu salvaspeo la care am participat eu si n-as vrea sa gresesc inca cred ca si cel mai mare care s-a organizat vreodata in Romania.


Sambata seara dupa reintoarcerea tuturor in tabara am fost rasfatati cu o masa calda, un gulas delicios.
Multumim lui Mariko - bucatar shef - dar si ajutantilor.


A urmat apoi bilantul exercitiului, s-a discutat ce a fost bine si ce nu, ce se poate imbunatati pe viitor.

Duminica n-am facut mai nimic, doar stat de povesti si dezbateri pe tema exercitiului. Pe la 12 am plecat impreuna cu Ani si Luci catre Oradea, iar apoi inspre TM.

A fost prezenta si presa la acesta actiune, stirile legate de exercitiu aparute la ProTV si TVR le puteti viziona pe net. Cei de la Adevarul de CJ au fost la fata locului, articolul poate fi citit aici.

Un montaj facut de Cristi Ciubotarescu din imaginile luate la fata locului puteti vedea mai jos:

Ne revedem la Exercitiul Salvaspeo de la Cetatile Ponorului!

Ioana

2 comentarii:

jocuri noi spunea...

Salut! Vrei să facem schimb de link-uri? Dacă vrei, adaugă următoarele date în blogroll-ul tău: titlu: jocuri noi ; url: http://www.ejocuri-noi.ro . Trimite-mi un email pe adresa: ainaw@yahoo.com sau scrie-mi un comentariu la un joc cu datele tale să ştiu dacă să-ţi adaug link-ul pe site. Mulţumesc. :d

Anonim spunea...

Daca doriti sa facem link exchange cu siteul http://www.wallpapershome.ro si www.jocurinoipentrucopii.ro sectiunea "Parteneri",eu va adaug blogul in cele 2 siteuri in schimbul adaugari pe siteul dumneavoastra a linkului www.jocurinoipentrucopii.ro cu titlul "jocuri noi"

P.S daca sunteti de acord cu link exchange-ul va rog sa imi trimiteti si numele siteului dumneavoastra cu titlul cu care vreti sa fie adaugat

alina2006sm@yahoo.com