joi, 23 octombrie 2008

Stagiu de Salvaspeo la Rosia 16-19.10.2008

M-am hotarat sa merg la Rosia pentru a ma intalni cu prieteni de-ai mei, speologi din tara si pentru a petrece cateva zile departe de agitatia din oras. Nu am participat ca si cursant la stagiu, ci doar ca si acompaniator/sustinator si victima :)

Trebuie sa-i multumesc lui Ovi, colegul meu de la Lasting care m-a dus cu masina pana la destinatie. Am ajuns joi seara la - Traditional Casa, unde am fost asteptati de Elena cu clatite, iar de ceilalti cu voie buna.

Foto: Cristina

Eram deja inclusa in programul stagiului ca si "victima" in exercitiul ce urma a doua zi. Le-am adus bucurie stagiarilor, avand in vedere ca greutatea mea e undeva la 52 kg comparativ cu cea de 80-90 kg cu care au avut de-a face in zilele anterioare.

Foto: Vali

Astfel ca vineri am debutat in "cariera de victima" la Pestera cu Ferigi. Am coborat pana la punctul de unde trebuia scoasa "victima" pe picioarele mele.


Foto: Laurent

Echipa 1 avand ca sef de echipa pe Alin mi-a pregatit punctul cald unde am stat pana in momentul in care toate cele 3 echipe si-au pregatit atelierele.

Foto: Laurent

A venit si momentul in care a trebuit sa fiu pusa in targa, ce sa zic...nu e un loc in care sa-ti doresti sa stai prea multe ore, chiar daca e doar o simulare :)Foto: Laurent

Nu as vrea sa ma plang, baietii au avut grija de mine ( zic baietii pentru ca erau in majoritate, iar cele 2 fete Cristina si Adina s-au purtat vitejeste si au muncit cot la cot cu baietii). Dupa cum spunea si Tudor asa multi barbatii in jurul meu nu s-a mai vazut :)

In jurul orei 5 jumate am iesit la suprafata dupa mari eforturi depuse de echipa 3 - condusa de Calin - pentru a scoate targa prin stramtoarea de la intrarea in pestera.

Din pacate vremea nu a tinut cu noi in acesta zi, inca de la primele ore a diminetii a inceput sa ploua si temperatura era destul de scazuta.
Ajunsi la tabara am putut savura o mancare calda, iar apoi un dus cu apa calda, binemeritat. Pentru stagiari serile erau mai incarcate avand in vedere ca pentru ei urma si o sedinta, necesara pentru evaluarea activitatilor din ziua respectiva.Foto: Cristina

Ziua de sambata a inceput mai devreme, pe la ora 7 cred....cu o ALARMA !. Doua persoane au intrat intr-una din pesterile din apropiere sa o viziteze, insa nici pana dimineata nu s-au intors. Toti stagiarii au intrat in alerta, era momentul sa vedem cum vor organiza o actiune de salvare. ( e vorba de o simulare, Tudorica si Felix erau cele 2 persoane care pe la 7 dimineata au mers in P. Ciur Ponor ). Stagiarii au fost putin suparati cand m-au vazut dimineata, pentru ca si-au dat seama ca nu eu voi fi " victima " de data acesta si targa va fi ceva mai grea decat cu o zi inainte.


A fost o dimineata frumoasa, de pe veranda se putea vedea o minunata mare de nori deasupra de Cheile Cutilor si inspre Rosia. Am putut astfel, asezata pe sezlong in veranda sa savurez o cana de ceai la caldura soarelui. Dupa ce echipa de evaluare a sosit in tabara cu informatii despre localizarea victimei in pestera si echipamentele necesare pentru echiparea atelierelor au pornit cu totii inspre pestera. Am avut astfel ceva timp sa mai inchid un ochi...

Foto: Laurent


Pe la amiaza am pornit impreuna cu Tudor, Elena si George inspre pestera pentru a sustine echipa in evacuarea targii, eu mai putin ca nu voiam sa-mi fortez spatele... Victima de acesta data a fost Tudorica, un real sprijin pentru colegii speologi care au depus efort sa-l scoata in siguranta din pestera.


Foto: Laurent


Dupa ce am ajuns in tabara s-a trecut la spalarea echipamentului colectiv, iar apoi la degustarea cinei. A urmat apoi sedinta de seara si cateva proiectii. A sosit si sora'mea de la Suncuius. Pe mine m-a cam luat somnul si am parasit gasca....dar se pare ca oamenii s-au distrat le foc pana spre dimineata.

A venit si ziua de duminica....pregatit bagaje, facut curatenie, pupaturi si despartiri.
Avand in vedere ca eram in zona am trecut si p'acas unde parintii mei ne-au asteptat cu o mancare calda. De aici drumurile noastre s-au despartit: Elena, Tudor si Alin au plecat spre Bucuresti iar eu, George si Ani spre Timisoara.

Tin sa-i multumesc lui Felix pentru invitatie.


Multumesc pentru un week-end minunat!

Ioana

3 comentarii:

Rodi spunea...

Tihihi...iti place sa faci pe victima, deci...:)

Mi-a placut povestire, m-ai facut sa simt frigul din pestera si caldura ceaiului baut la soare dupa o zi obositoare.

Mai povesteste si ture trecute pana la urmatoarea, daca ai chef.

OnlyMe spunea...

Ioana spunea....

....e interesant sa fii atat in postura de victima cat si de salvator....sper totusi sa nu ajung vreodata victima "pe bune"

Astept cat de curand link de la blogul tau ;)

Recensamantul Bloggerilor Banateni spunea...

Esti banatean? Vino la recensamant!

http://bloggeri.actualvest.ro/